Najviac nominácií na Emmy získal Boj o moc. Boduje aj Squid Game či Ted Lasso (VIDEO)

Najviac nominácií na Emmy získal Boj o moc. Boduje aj Squid Game či Ted Lasso (VIDEO) Foto: HBO

Dráma o intrigách v rodine mediálneho magnáta Boj o moc má veľkú šancu rozšíriť svoju zbierku ocenení po tom, čo dnes dostala až 25 nominácií pre tohtoročný ročník amerických filmových cien Emmy. V hlavnej kategórii bude bojovať okrem iného s juhokórejským hitom Squid Game, ktorý sa podľa agentúry AP stal prvou snímkou v inom ako anglickom jazyku nominovanou na najlepší dramatický seriál. Ted Lasso zase môže obhájiť víťazstvo medzi komédiami.

Tvorcovia Boja o moc si už v roku 2020 okrem prvenstva v hlavnej kategórii odniesli ešte ďalších osem ocenení. Seriál z dielne spoločnosti HBO, ktorý má za sebou štyri série, okrem toho tento rok aj pred dvoma rokmi zvíťazil na Zlatých glóbusoch a ocenenie v rovnakej súťaži získalo aj niekoľko členov hereckého ansámblu. Dej sleduje vzťahy medzi členmi rodiny, ktorá riadi mediálny a zábavný konglomerát, a točí sa okolo otázok moci a peňazí.

Podobné témy skúma aj Squid Game, v ktorom ľudia z okraja kórejskej spoločnosti slúžia ako zdroj zábavy pre tých najmocnejších v krvavej hre o obrovskú peňažnú odmenu. Titul Netflixu si po minuloročnej premiére získal fanúšikov po celom svete a teraz aj 14 nominácií na ceny Emmy. Víťazi budú oznámení tradične na konci leta.

Okrem dvoch uvedených seriálov sú v hre o cenu pre najlepšiu drámu aj Volajte Saulovi, Eufórie, Ozark, Stranger Things, Odlúčenie a Yellowjackets. Spokojní môžu byť po dnešnom vyhlasovaní aj tvorcovia temnej humornej minisérie Biely lotos zasadené do tropického rezortu, ktorá si vyslúžila 20 nominácií, iba o tri menej majú komédie Stále v kurze a Len vraždy v budove.

Medzi komédiami je však s 20 nomináciami v najsilnejšej pozícii Ted Lasso od platformy Apple TV+, ktorý rozpráva príbeh amerického trénera amerického futbalu v anglickom prostredí. Seriál vyrovnal výkon z minulého ročníka, kedy za ním nakoniec putovala aj cena za najlepší herecký výkon v komédii pre Jasona Sudeikisa.

Najlepšou drámou bola vlani vyhlásená Koruna o britskej kráľovskej rodine, pričom dominanciu Netflixu podčiarklo víťazstvo Dámskeho gambitu medzi minisériami.