Ceny Emmy ovládli seriály Boj o moc a Medveď (ZOZNAM VÍŤAZOV)

Ceny Emmy ovládli seriály Boj o moc a Medveď (ZOZNAM VÍŤAZOV) Foto: FX

Seriál o rodine mediálneho magnáta Boj o moc získal už tretíkrát americkú televíznu cenu Emmy v kategórii dráma. V kategórii komédií zvíťazil seriál Medveď zasadený do malej reštaurácie v americkom Chicagu. Oba tituly navyše pri pondelňajšej ceremónii v Los Angeles ovládli aj herecké kategórie.

Boj o moc z dielne televízie HBO a Medveď produkovaný pod hlavičkou kanála FX tak ovládli odložený 75. ročník najprestížnejších ocenení amerického televízneho priemyslu. Ceny sa mali pôvodne udeľovať už v septembri, vyhlasovanie v tradičnom termíne znemožnili štrajky hollywoodskych hercov a scenáristov.

Prehľad hlavných televíznych cien Emmy za rok 2023:

najlepší seriál (dráma) - Boj o moc

najlepšia miniséria - Beef

najlepší komediálny seriál - Medveď

najlepšia herečka v hlavnej úlohe v dráme - Sarah Snook - Boj o moc

najlepší herec v hlavnej úlohe v dráme - Kieran Culkin - Boj o moc

najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v dráme - Jennifer Coolidge - Biely lotos

najlepší herec vo vedľajšej úlohe v dráme - Matthew Macfadyen - Boj o moc

najlepšia herečka v hlavnej úlohe v minisériách - Ali Wong - Beef

najlepší herec v hlavnej úlohe v minisériách - Steven Yeun - Beef

najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v minisériách - Niecy Nash-Betts - Monštrum - príbeh Jeffreyho Dahmera

najlepší herec vo vedľajšej úlohe v minisériách - Paul Walter Hauser - Volavka

najlepšia herečka v hlavnej úlohe komediálneho diela - Quinta Brunson - Základná škola Willarda Abbotta

najlepší herec v hlavnej úlohe komediálneho diela - Jeremy Allen White - Medveď

najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho diela - Ayo Edebiri - Medveď

najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho diela - Ebon Moss-Bachrach - Medveď

Seriál Boj o moc bol favoritom, kategóriu drámy ovládol už v rokoch 2020 a 2022 a po svojej minuloročnej štvrtej a poslednej sezóne si jeho tvorcovia vyslúžili 27 nominácií. Okrem tej v hlavnej kategórii premenili aj tri herecké: Sarah Snook a Kieran Culkin, ktorí v rodinnej ságe stvárnili deti zatrpknutého patriarchu Logana Roya, si odnášajú ceny pre najlepších hercov v hlavných úlohách v dráme, Matthew Macfayden bol ocenený za výkon vo vedľajšej úlohe.

"Všetci sme do toho dali všetko a latka bola veľmi vysoko," povedala Snook podľa agentúry AP, keď preberala svoje ocenenie. Scenárista Jessa Armstrong si zase vzdychol, že ukončiť seriál pre neho bolo veľmi smutné, "ale bola obrovská radosť to robiť".

Na strane komédií na tretiu cenu nedosiahol seriál z futbalového prostredia Ted Lasso, keď porota dala prednosť Medveďovi, ktorý má za sebou dve série. V nich rozpráva príbeh talentovaného šéfkuchára Carmyho, ktorý sa po rokoch vracia domov, aby po zosnulom bratovi prevzal jeho sendvičové bistro.

Predstaviteľ hlavnej úlohy Jeremy Allen White v pondelok premenil svoju prvú nomináciu na najlepší výkon herca v komédii. V kategóriách pre hercov vo vedľajších rolách sa to isté podarilo Ayo Edebiri a Ebonovi Moss-Bachrachovi, ktorí v seriáli stvárnili jeho kolegov.

"Toto je program o rodine, o nájdenej rodine a skutočnej rodine," zhrnula Edebiri. "Strašne tento program milujem, naplnil ma, zapálil vo mne plameň," uviedol zase White.

Práve ukončený ročník cien Emmy podľa AP nebol mimoriadny len kvôli štvormesačnému odkladu, ale aj tým, že sa odohrával na pozadí otrasov v televíznom priemysle vyvolaných vzostupom streamovania a "rozpadom tradičného televízneho kalendára". Tituly zo streamovacích platforiem však tentoraz bodovali až v menej prestížnych kategóriách, keď napríklad desaťdielna dráma Beef zvíťazila medzi minisériami.