Obľúbenosť princa Harryho pred vydaním jeho knihy výrazne klesla, pomohli tomu aj interview (VIDEO)

Obľúbenosť princa Harryho pred vydaním jeho knihy výrazne klesla, pomohli tomu aj interview (VIDEO) Reprofoto ITV

Len zhruba štvrtina Britov má sympatie k britskému princovi Harrymu, vyplýva z prieskumu zverejneného dnes agentúrou YouGov. Harry v týchto dňoch poskytuje rozhovory americkým médiám a propaguje knihu svojich pamätí s názvom Spare (Náhradník), v ktorej okrem iného opisuje svoje zážitky z vojny v Afganistane a prichádza s ďalšou kritikou britskej kráľovskej rodiny. Niektorí jej členovia podľa neho "uzavreli zmluvu s diablom", keď spolupracovali s bulvárnou tlačou.

V rozhovore, ktorý v nedeľu odvysielala britská stanica ITV, hovoril Harry o rozkole so svojim bratom, nástupcom trónu Williamom, smrti svojej matky Diany alebo britskom bulvári.

"U vás sa nedá povedať, že by ste svoje mosty (s kráľovskou rodinou) spálili, vy ste na ne vzali plameňomet," poznamenal moderátor ITV Tom Bradby, na čo mu Harry odpovedal, že jeho rodina "nepreukázala vôbec žiadnu vôľu k zmiereniu". "A nie som si istý, ako môže byť úprimnosť pálením mostov," dodal 38-ročný princ.

Harry v tom istom rozhovore tiež poprel, že by on alebo jeho manželka Meghan označili kráľovskú rodinu za rasistickú, to podľa neho spravila britská tlač. "V rozhovore s Oprah (Winfreyovou) Meghan ale povedala, že kráľovská rodina vyjadrila obavu, akú farbu kože bude mať Archie. To by ste nepopísali ako rasistické?" spýtal sa Bradby s odkazom na Harryho syna. Princ odpovedal, že nie.

Druhorodený syn kráľa Karola III. vo svojich pamätiach okrem iného spomína na vojenskú skúsenosť v Afganistane, kde údajne ako strelec na britskej vojenskej helikoptére zabil 25 ľudí, o ktorých nepremýšľal ako o ľuďoch, ale šachových figúrkach odstránených z šachovnice. Za toto tvrdenie Harryho kritizovalo afganské radikálne hnutie Taliban aj bývalý britský veliteľ Richard Kemp.

Harryho pamäte celosvetovo vyjdú dnes 10. januára, v Španielsku ale nedopatrením vyšli už minulý týždeň. Harry si na písanie knihy najal ghostwritera, teda profesionálneho spisovateľa, ktorý nie je uvedený na obálke knihy, má však hlavný podiel na štýle písania. Denník The Guardian v sobotu informoval, že ním je držiteľ Pulitzerovej ceny J. R. Moehringer.

Americká stanica ABC v utorok o 2:30 odvysiela špeciálny program Prince Harry: In His Own Words (Princ Harry: Vlastnými slovami) a v stredu o 5:35 bude Harry na stanici CBS hosťom v talk show Stephena Colberta.