Drsné správy ma neodradia, odkazuje moderátorka RTVS, ktorá sa stala terčom hrubých útokov

Drsné správy ma neodradia, odkazuje moderátorka RTVS, ktorá sa stala terčom hrubých útokov

Mimoriadne brutálny mailový útok s hrozbou spojený s fyzickou likvidáciou, mučením a hromadným znásilnením dostala moderátorka RTVS Marta Jančkárová, oznámila v stanovisku samotná verejnoprávne inštitúcia a útok odsúdila. Redaktorka sa stala predmetom zosmiešňovania a slovného útoku aj zo strany Roberta Fica a Smeru. Vo veci vyhrážok, ktoré boli smerované voči redaktorke RTVS, začala Národná kriminálna agentúra trestné stíhanie podľa §360 ods. 1, ods. 2 trestného zákona - nebezpečné vyhrážanie na viacerých osobách. Dlhoročná moderátorka RTVS oznámila, že drsné správy ju neodradia od práce.

Po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka republiky Zuzana Čaputová a po včerajších Sobotných dialógoch, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla, dostala moderátorka relácie Marta Jančkárová výhražné e-maily a výhražný telefonát. Robert Fico si so svojimi straníkmi urobil tlačovú besedu pred slovenským rozhlasom, kde zosmiešňoval a vyhrážal sa jeho redaktorke a vedeniu za to, že odmietla pustiť do vysielania Ľuboša Blahu, ktorého do relácie nikto nepozval.

V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom. RTVS podá v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Obsah výhražných e-mailov RTVS pre ich nenávistný a vulgárny charakter nezverejnila.

Odporúčame aj: Útok na moderátorku RTVS sa dal očakávať, mal totiž nebezpečnú politickú predohru

RTVS upozorňuje predstaviteľov politických strán na možnú súvislosť týchto výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom.

„Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti. Politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS,“ napísala v stanovisku RTVS.

Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje, dodáva RTVS. Miesto v diskusnej relácii nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov. A ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi. „Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany,“ píše RTVS.

Na sociálnych sieťach vznikla inicicatíva #jesuismarta na podporu Marty Jančkárovej. „Ďakujem pekne všetkým za podporu. A ďakujem aj RTVS za to, ako sa za mňa postavila. Podobne drsné správy ma od práce neodradia, ale sú svedectvom o tom, ako veľmi naša spoločnosť zhrubla,“ vyhlásila moderátorka. „Mali by sme sa všetci zamyslieť, čo s tým a s akou veľkou zodpovednosťou musia vystupovať všetky verejne činné osoby. A zároveň myslím na ďalších ľudí, ktorí dostávajú podobne nenávistné správy. Slušnosť má nakoniec vždy navrch,“ dodáva Marta Jančkárová.

K útokom zo trany Fica sa vyjadril aj premiér Eduard Heger.