Útok na moderátorku RTVS sa dal očakávať, mal totiž nebezpečnú politickú predohru

Útok na moderátorku RTVS sa dal očakávať, mal totiž nebezpečnú politickú predohru Foto: RTVS

Mnohí novinári, ktorí upozorňujú na prešľapy politikov, korupciu, porušovanie ľudských práv sa necítia na Slovensku v bezpečí. Známe mená ako Blaha, Fico, Matovič nerešpektujú postavenie médií ako strážcov demokracie, novinárov a ďalších kritikov primitívne urážajú, dehonestujú, čím z nich robia živé terče pre hejterov. Lebo, keď si môže do novinára kopnúť Blaha, Fico či Matovič, prečo by si nekopol aj jeho volič...

Presne to sa stalo aj v prípade moderátorky RTVS Marty Jančkárovej, ktorej cez víkend prišli viaceré vulgárne a nebezpečné slovné vyhrážky. Anonymní „hrdinovia“ sa dlhoročnej novinárke za jej prácu vyhrážali znásilnením, likvidáciou s tým, že jej oznámili aj to, že vedia, kde býva.

V tomto prípade je dôležité pozrieť sa, čo anonymným útokom predchádzalo – bolo to burcovanie, klamstvá a neadekvátna kritika moderátorky zo strany Roberta Fica a Ľuboša Blahu.

RTVS pozvala do poslednej relácie Sobotné dialógy, ktorú moderuje Jančkárová, ministra obrany Jaroslava Naďa z OĽANO a Mariána Kéryho zo Smeru. Do RTVS sa však už dlhšie chystal Blaha. RTVS však pozvala Kéryho, Smer Kéryho účasť potvrdil, no v sobotu nedošiel Kéry ale do budovy RTVS zavítal nepozvaný Blaha. RTVS ho nepustila ani cez vrátnicu, čo je samozrejme správne. Dramaturgiu relácie neurčuje Blaha ale RTVS, či sa to Smeru páči alebo nie. V minulosti bol Smer možno zvyknutí na iné spôsoby, keď spravodajstvo RTVS mali pod palcom bývalí hovorcovia ich rezortov, no takto, ako sa to udialo v sobotu, to má verejnoprávna RTVS robiť – do štúdia majú ísť len tí hostia, ktorých pozve RTVS, nie tí, ktorí si to želajú.

Podrobnosti: Drsné správy ma neodradia, odkazuje moderátorka RTVS, ktorá sa stala terčom hrubých útokov

Reprofoto FB Smer-SD

Smer z toho samozrejme urobil škandál aj s predvolebným divadlom. Spred budovy Slovenského rozhlasu vysielali tlačovú besedu, kde Fico a Blaha kritizovali RTVS za to, že si dovolila nepustiť Blahu cez vrátnicu. Podstatné je v tomto celom, že kritizovali a dehonestovali prácu moderátorky a jej posledné vydanie relácie ešte pred jej samotným odvysielaním. „Jaroslav Naď bol v relácii sám, bez akejkoľvek oponentúry, si mohol hovoriť čo chce, pretože, poznajúc kvality pani Jančkárvej, je evidentne, že mu nepoložila ani jednu otázku, ktorá by viedla ku konfrontácii s názormi, ktoré sú na inej strane politického spektra,“ zhadzoval Fico moderátorku pred odvysielaním relácie. Jančkárová pritom odviedla svoju prácu profesionálne a Naďovi položila viacero konfrontačných otázok, v ktorých formulovala názory Smeru a opozície. „Vieme si predstaviť, ako bude vyzerať relácia, bude plná žlče proti nám. Táto situácia je neakceptovateľná,“ kritizoval Fico ešte neodvysielanú reláciu.

Podobne pokračoval Blaha. Jančkárovú označil na sociálnej sieti za „úslužnú roztlieskavačku“, ktorej sa pod sukňou schováva Naď. „Machaj po tomto škandále musí odstúpiť. A rovnako Jančkárová a Hrivnák. Urobili z RTVS handru vládnej moci a kopú do opozície ako Naďovi žoldnieri. Smer sa bude tvrdo brániť. Bol prekročený Rubikon. Už nie je cesty späť. Cenzori nepatria do verejnoprávnych médií - cenzori patria do stredoveku,“ burcoval Blaha na sociálnej sieti. Dehonestovanie novinárov, prezidentky, politických oponentov je preňho úplne bežná vec. Novinári sú preňho neandrtalci, hlupáci, vojnoví štváči, džihád, mafia, fašisti.

Toto burcovanie nenávisti je zo strany politikov Smeru nezodpovedné a nebezpečné. Vedia, koľké státisíce ľudí ich sleduje a aké to má účinky. Ich ľahkovážne útoky, hodnotenia relácie, ktorú ešte nepočuli, si žili na sociálnych sieťach svojim životom a vyvolávali vlnu nenávisti a kritiky voči moderátorke aj Machajovi. Fico na tlačovke bez zaváhania adresoval šéfovi RTVS Ľubošovi Machajovi takúto vyhrážku: „Ideme samozrejme po hlave a po krku šéfovi RTVS pánovi Machajovi“ čo je to absurdné, keďže podobne sa pred piatimi rokmi vyhrážal Kočner Jánovi Kuciakovi.

Len minulý týždeň navštívili Slovensko zástupcovia dôležitých medzinárodných organizácií a zhodli sa na tom, že jednou z najväčších hrozieb, ktorým dnes novinári na Slovensku čelia, sú verbálne útoky vrátane očierňujúcich kampaní zo strany politikov, ktoré sú pre verejnosť nasmerovaním k ďalším útokom a že tieto útoky politikov zostávajú zväčša nepotrestané. Vyzvali preto politické strany a ich lídrov, aby zakázali verbálne útoky na novinárov a sankcionovali členov strany. „Je šokujúce, že v krajine, kde len pred piatimi rokmi zavraždili novinára, vedúci politici pokračujú v brutálnych verbálnych útokoch proti tlači a zjavne sa nič nenaučili,“ napísal po návšteve Slovenska Medzinárodný tlačový inštitút a má pravdu. Verbálne útoky sa ešte zhoršili.