Scientológovia chcú zastaviť vysielanie dokumentu na RTVS

Scientológovia chcú zastaviť vysielanie dokumentu na RTVS

Kontroverznému hnutiu scientológov sa nepáči film, ktorý má v programe RTVS.

 


RTVS v utorok večer o 20 hodine vysiela na Dvojke nový nemecký film s názvom Špióni scientology. Podľa upútavky ide o „investigatívny dokument z roku 2012 o praktikách scientologickej cirkvi, o jej pôsobení vo svete a využívaní špionážnych metód na získavanie prívržencov a informácií."

Zástupcovia scientologickej cirkvi sú pobúrení. Zo svojho centra pre strednú Európu so sídlom v Maďarsku poslali do televízie rozhorčený list, kde žiadajú dokument stiahnuť z vysielania. Tento film nie je hodný toho, aby bol vysielaný na Dvojke, televíznom programe, ktorý patrí medzi najkvalitnejšie na Slovensku, píše PR manažérka Krisztina Tamas-Feth Scientology OTL Central Europe.

Podľa nej zámerom filmu je očierniť scientologickú cirkev osobou, ktorá pred 20 rokmi z tejto cirkvi vystúpila. Podľa vyhlásenia dokument môže poškodiť imidž ich hnutia. Žiada, aby RTVS program stiahla z vysielania. Ak ho predsa len televízia nestiahne z programu, žiadajú, aby televízia pred dokumentom odvysielala protestné vyhlásenie scientológov o tom, že dodržiavajú ľudské práva.

Scientologická cirkev bola založená v roku 1954 v Kalifornii, v súčasnosti pôsobí v 184 krajinách. V Spojených štátoch je scientológia už dve desiatky rokov uznávanou cirkvou, do jej radov patria mnohé celebrity na čele s Tomom Cruisom. S kontroverznou spoločnosťou sa však spájajú aj viaceré problémy. 

Na Slovensku sú jej zástupcovia registrovaní ako občianske združenie so sídlom v Bratislave, Košiciach a ďalších mestách.

Aktualizácia o 16:25: RTVS sa rozhodla bez zásahu dokument odvysielať, vysvetľuje to v stanovisku pre Omédiách.com.

Z upútavky k dokumentu: Scientológia je jednou z najkontroverznejších náboženských organizácií na svete. Napriek tomu, že v jej radoch nájdeme populárne filmové hviezdy ako Toma Cruisa a Johna Travoltu. Málokto vie, že táto organizácia, ktorú založil Ron Hubbart, má aj svoju tajnú službu: "Office of special affairs", alebo OSA – ktorú vedie David Miscavige v Los Angeles. Je to najstaršia súkromná spravodajská služba na svete. Je vplyvnejšia ako mnohé spravodajské služby niektorých štátov. Ale načo potrebuje toto náboženské spoločenstvo tajnú službu? Aké metódy používa? Kto pre ňu pracuje? V snahe nájsť odpovede na tieto otázky sa autori dokumentu Frank Nordhausen a Markus Thöss vybrali na cestu okolo sveta – chodili s kamerami po Európe a Spojených štátoch. Autori dokumentu odkrývajú stopy vedúce k špičkám politického života viacerých krajín. Vrátane State departmentu vo Washingtone. Vnútorný sledovací systém tejto organizácie sa podľa bývalého bavorského premiéra Becksteina podobá na sledovací aparát bývalej NDR.

 Podľa RTVS bol označený za najúspešnejší dokument v Nemecku roku 2012. (Produkcia DOKfilm Fernsehproduktion)