Trump v televíznej debate opakovane klamal, odmietol podporiť víťazstvo Ukrajiny

Bývalý americký prezident Donald Trump odmietol povedať, či by Ukrajina mala zvíťaziť v boji proti ruskej agresii, bagatelizoval hroziacu platobnú neschopnosť americkej vlády a predniesol mnoho klamstiev a neprávd o svojej volebnej porážke alebo o svojich právnych problémoch, keď v noci na dnešok vystúpil v televíznej debate. Znovu prišiel s tvrdením, že by v prípade návratu do Bieleho domu ukončil vojnu na Ukrajine za 24 hodín bez toho, aby špecifikoval ako. Trump tiež uviedol, že by veľmi pravdepodobne udelil milosť "veľkej časti" ľudí odsúdených za účasť na povolebných násilnostiach v sídle Kongresu v januári 2021.

Tieto a ďalšie vyjadrenia zazneli pri debate s republikánskymi a nezávislými voličmi v štáte New Hampshire, ktorú usporiadala televízia CNN. Agentúra AP poznamenala, že to bolo prvýkrát po rokoch, čo Trump čelil otázkam redakcie, ktorá stojí "mimo priateľské územie konzervatívnych médií". Republikánsky prezident z rokov 2017 až 2021 sa pre túto akciu rozhodol v čase, keď sa znovu uchádza o priazeň voličov a je favoritom na prezidentskú nomináciu svojej strany.

Jedna z republikánskych voličiek sa ho spýtala, či podporuje ďalšiu americkú vojenskú pomoc Ukrajine a ako by sa vysporiadal s hrozbou, ktorú predstavuje ruský prezident Vladimír Putin. Trump podobne ako pri predchádzajúcich vyjadreniach na túto tému odpovedal, že keby bol prezidentom on, k vojne by nedošlo. "Ak budem prezidentom, vyriešim túto vojnu za jeden deň, za 24 hodín," vyhlásil Trump. Povedal, že by sa stretol s Putinom a s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, neprezentoval však plán na dosiahnutie mieru.

Čo sa týka vojenskej podpory Kyjeva, bola jeho odpoveď vyhýbavá, pričom zahŕňala nepravdivý údaj o výške amerického príspevku. Trump tiež neodpovedal jasne na otázku, či chce, aby Ukrajina vojnu vyhrala. "Chcem, aby všetci prestali umierať... Rusi aj Ukrajinci," uviedol.

Trump sa vyjadril aj k sporu medzi demokratmi a republikánmi ohľadom navýšenia dlhového stropu americkej vlády, bez ktorého by už na začiatku júna mohli vláde dôjsť peniaze na pokrývanie svojich výdavkov. Zatiaľ čo ministerka financií Janet Yellenová a podľa agentúry Reuters aj väčšina ekonómov varujú, že stav platobnej neschopnosti by mal katastrofálne následky, Trump povedal, že "by možno mohli byť nijaké".

Exprezident vyzval republikánov, aby "urobili platobnú neschopnosť", ak Biely dom nepristúpi na ich požiadavky ohľadom škrtov vo vládnych výdavkoch. Keď mu moderátorka Kaitlan Collinsová pripomenula, že počas svojho úradovania označil využívanie dlhového stropu ako vyjednávacej páky za nepredstaviteľné, odpovedal: "Jasné, to bolo, keď som bol prezidentom... Teraz nie som prezidentom."

Značná časť programu bola venovaná dianiu okolo minulých prezidentských volieb vrátane vpádu Trumpových stúpencov do sídla Kongresu 6. januára 2021. Násilnosti prišli po tom, čo porazený republikán odmietol uznať víťazstvo demokrata Joea Bidena a dva mesiace burcoval svojich podporovateľov výmyslami.

Klamstvá o "zmanipulovaných" voľbách Trump opakoval aj v debate CNN, zatiaľ čo sa moderátorka Kaitlan Collinsová snažila poukázať okrem iného na to, že aj ľudia z Trumpovho volebného štábu uvádzali, že voľby prebehli spravodlivo. Exprezident tiež poprel, že na začiatku roka 2021 žiadal šéfa volieb v štáte Georgia, aby pre neho "našiel" tisíce nových hlasov, hoci sú jeho slová zaznamenané v nahrávke, ktorá unikla do médií. "Nežiadal som ich, aby niečo našli," povedal teraz Trump. Na záver programu potom odmietol sľúbiť, že prijme výsledky prezidentských volieb v roku 2024. Vraj by tak urobil len v prípade, že ich bude považovať za "čestné".

Ďalšia z otázok sa týkala toho, či by omilostnil ľudí odsúdených za účasť v útoku na Kapitol. Bývalý prezident odpovedal, že by tak "s najväčšou pravdepodobnosťou" urobil, keby sa stal v roku 2024 znovu prezidentom. "Povedal by som, že to bude veľká časť z nich," dodal.

Nepokoje v sídle Kongresu pred viac ako dvoma rokmi narušili spoločnú schôdzu oboch komôr k výsledkom prezidentskej voľby a nakoniec si vyžiadali päť mŕtvych a desiatky zranených. Trump zodpovednosť za počínanie svojich stúpencov odmieta a snaží sa vinu zvaľovať na vtedajšiu demokratickú predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú. V stredajšej debate znovu uviedol, že Pelosiová vtedy odmietla jeho ponuku ohľadom nasadenia tisícov vojakov. Podľa denníka The New York Times však neexistujú žiadne dôkazy o takejto ponuke ani o tom, že by bola odmietnutá.