Zomrel Silvio Berlusconi

Zomrel Silvio Berlusconi Foto: Facebook Silvio Berlusconi

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes zomrel vo veku 86 rokov v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol hospitalizovaný od minulého piatka pre zápal pľúc a chronickú leukémiu. Predseda strany Forza Italia a zakladateľ spoločnosti Mediaset mal 86 rokov. Informoval o tom denník Corriere della Sera.

Berlusconi viedol stranu, ktorá je súčasťou pravicovej koalície premiérky Giorgie Meloniovej, a bol senátorom. Hoci sám nemal žiadnu úlohu vo vláde, jeho smrť pravdepodobne destabilizuje taliansku politiku v nasledujúcich mesiacoch, uviedla agentúra Reuters. Taliansky minister obrany Guido Crosetto na Twitteri napísal, že Berlusconiho smrť zanechá "obrovské prázdno".

O Berlusconiho zdravotnom stave sa intenzívne diskutovalo od apríla tohto roku, keď lekári prvýkrát priznali, že trpí chronickou leukémiou. V predchádzajúcich rokoch ho obmedzovali najmä problémy so srdcom - v roku 2016 podstúpil operáciu srdcovej chlopne. V roku 2019 ho lekári operovali pre nepriechodnosť čriev a o rok neskôr skončil v nemocnici po tom, ako sa nakazil koronavírusom.

Zakladateľ a vodca politickej strany „Forza Italia“, zakladateľ a vodca strany „Ľud slobody“ (tal. Il Popolo della Libertà)  bol premiérom Talianska štyrikrát: v rokoch 1994-1995, 2001-2005, 2005-2006 a v rokoch 2008-2011.

Na kreslo premiéra zasadol prvýkrát v roku 1994, po marcových parlamentných voľbách. Jeho vláda sa však zrútila po siedmich mesiacoch, kvôli vnútorným sporom so stredopravicovou koalíciou. V roku 1996 znovu kandidoval na premiéra, no bol porazený opozičným kandidátom Romanom Prodim. V parlamentných voľbách roku 2001 kandidoval opäť, tentokrát úspešne.

Berlusconi bol mediálny magnát, zakladateľ a akcionár druhej najväčšej talianskej korporácie Fininvest a od roku 1986 je prezident prominentného talianskeho futbalového klubu, AC Miláno.

Čelil viacerým súdnym procesom, ktoré sa týkali korupcie, daňového podvodu a obvinení, že mal pohlavný styk s neplnoletou osobou. Berlusconi tieto obvinenia vždy odmietal.