Mená levov z Jamy levovej sú známe, je medzi nimi Igor Rattaj či Milan Dubec (FOTO)

Mená levov z Jamy levovej sú známe, je medzi nimi Igor Rattaj či Milan Dubec (FOTO) Foto: Markíza

Na obrazovky televízie Markíza prichádza nová reality show Jama levova. Túto reality šou vo svete známu ako Dragons´Den prinesie počas jesene Markíza v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou. Známe sú už mená tzv. levov, ktorí budú v šou investovať.

Šou Jama levová je zameraná na odvážnych podnikateľov, ktorí sa neboja predstúpiť pred náročných investorov. Ak ich presvedčia, že oni sú tí praví, môžu pre svoj originálny biznis získať nielen peniaze.

Formát Dragons´Den má pôvod v Japonsku, kde ho vymyslela a v roku 2001 prvý raz uviedla na obrazovky Nippon TV. Celosvetovo ho distribuuje spoločnosť Sony Pictures Television a vysielalo sa už viac ako 40 adaptácií, napríklad ako Shark Tank, Die Höhle der Löwen, Imperiul Leilor či Den D v Česku. Šou má na konte už viac než 30 ocenení, napríklad v USA získal štyri roky po sebe prestížnu cenu Emmy.

Pätica levov - nekompromisných investorov:

Tatiana Ondrejková - spoluzakladateľka a CEO cestovateľského portálu Pelikan.sk, prevádzkuje aj dva medzinárodné e-commerce obchody
Milan Dubec - podnikateľ, investor a filantrop. Je CEO developerskej spoločnosti Reinoo a zakladateľ viacerých portálov ako Azet.sk, Aktuality.sk, Pokec.sk, Bistro.sk, Nehnuteľnosti.sk a a spolumajiteľom viacerých ďalších firiem na Slovensku (Goodreqest, EIV.AI, Zilinak.sk).
Igor Kolla - v roku 1990 založil telekomunikačnú spoločnosť Antik Telecom, jeho podnikateľské aktivity sa neskôr rozšírili aj za hranice Slovenska, najmä do Ázie.
Juraj Fehervari - zakladateľ značky barefoot topánok na svete - Be Lenka. Unikátny produkt, globálny rast a firemná filozofia mu priniesli niekoľko prestížnych ocenení. V roku 2021 pridal do svojho portfólia dizajnovú barefoot značku Barebarics a retailovú sieť PLAN BE.
Igor Rattaj - akcionár v spoločnosti Tatry Mountain Resorts, pod ktorú patria lyžiarske strediská na Slovensku, v Špindlerovom Mlyne v Česku, v Poľsku a v Rakúsku ale aj akvaparky a golfové ihriská. Rattaj sa občas objavuje aj ako herec, napríklad v seriáli Hranica..

Projekt pripravuje s Markízou Slovenská sporiteľňa

„Slovensko potrebuje odvážnych podnikateľov a podnikateľky, ktorí veria v budúcnosť. Ako banka sa dlhodobo snažíme ľudí povzbudzovať a inšpirovať, pretože to je niekedy problém nás Slovákov, že nám chýba odvaha či sebadôvera. Niektorých levov poznám osobne a ich životný príbeh je tiež výbornou inšpiráciou. Viem, že ako investori budú na podnikateľov tvrdí, ale aj féroví,“ povedal Norbert Hovančák, člen Predstavenstva Slovenskej sporiteľne, ktorý zodpovedá za firemné bankovníctvo.

Banka sa podpore začínajúcich podnikateľov venujeme dlhé roky a financuje ich biznis úplne od začiatku. „Ako najväčšej banke na Slovensku nám záleží na úspešnom príbehu krajiny. Jeho súčasťou by malo byť zdravé podnikateľské prostredie. Dlhšiu dobu sme hľadali formát, ktorý by nám pomohol priniesť zaujímavé podnikateľské príbehy širšej verejnosti a s televíziou Markíza sme našli spoločnú reč, ktorej výsledkom je šou Jama levová. Veríme, že môže prispieť k rozvoju podnikavosti Sloveniek a Slovákov,“ dodáva Dáša Juríková, riaditeľka Brand hubu Slovenskej sporiteľne.

„Pre tento feel-good formát je mimoriadne dôležitá vysoká kvalita castingu. Záleží nám na čo najväčšom počte investícií, preto sme hľadali nápady a projekty, ktoré budú mať reálnu šancu našich neúprosných investorov presvedčiť, že za to stoja. Diváčky a diváci sa tak môžu tešiť na množstvo naozaj zaujímavých, nevšedných a inovatívnych podnikateľských projektov,“ vysvetľuje Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Ako bude vyzerať Jama levova

Princíp šou je jednoduchý. Podnikatelia predstavia svoj nápad či už existujúcu firmu piatim investorom, ktorí do najlepších či najzaujímavejších projektov vložia svoje vlastné peniaze a pomôžu im uspieť aj odbornými radami či cennými kontaktmi. Výmenou získajú podiel vo firme. Záujemcovia môžu mať už existujúcu firmu z akéhokoľvek odvetvia alebo len nápad. Malý biznis, rodinná firma, miliónový startup, ktorý potrebuje silného partnera, aby prerazil vo svete.