Ruská štátna televízia pomlčala o najnovšom útoku dronu na Moskvu

Ruská štátna televízia pomlčala o najnovšom útoku dronu na Moskvu Reprofoto Russija1

Ruské štátne kanály pomlčali o piatkovom dronovom útoku na Moskvu, upozornil ruský investigatívny portál Agentstvo. Útok sa podľa neho pritom líšil od tých predchádzajúcich v Moskve tým, že sa neodohral v noci, ale cez deň.

Dron navyše preletel nad husto zaľudnenými oblasťami, než sa zrútil na nábreží blízko miestnej nemocnice na severozápade mesta, podotkol portál.

O drone, ktorého úlomky dopadli v piatok na Karamyševské nábrežie, informoval na komunikačnej platforme Telegram starosta Moskvy Sergej Sobjanin. Ruské ministerstvo obrany potom na rovnakej platforme informovalo o zlikvidovaní dronu pomocou prostriedkov elektronického boja. Nebolo pritom jasné, či sa vyjadrenie ministerstva týka rovnakého bezpilotného lietadla, o ktorom hovoril Sobjanin. Kvôli dronu aj úrady v piatok na čas uzavreli vzdušný priestor nad letiskom Vnukovo.

Diváci sledujúci správy v ruskej štátnej televízii sa to ale nedozvedeli, podotkol investigatívny portál. Prvý kanál a stanice NTV namiesto toho mali ako hlavnú správu ruskú misiu na Mesiac a kanál Rossija 1 dával reportáž, ktorá mala ukázať úspechy ruskej armády na Ukrajine. Ani v ďalších spravodajských reláciách sa o drónovom útoku v Moskve na týchto kanáloch nehovorilo.

Ruská štátna televízia zamlčuje dronové útoky v Moskve už nejaký čas, tvrdí aj portál Agentstvo. Podľa neho sa tak deje od útoku z 24. júla, kedy boli úlomky dronu nájdené neďaleko budovy ruského ministerstva obrany. Správa sa objavila v ranných spravodajských reláciách, potom sa o nej ale už nehovorilo.

Štátna televízia udalosť pripomenula až pri druhom útoku na obchodnú štvrť Moskva-City z 1. augusta, keď dron zasiahol rovnaký mrakodrap ako už v noci na 30. júla. Televízia ale zcenzurovala Sobjaninovo vyjadrenie, ktoré upozorňovalo, že ide o tú istú budovu.