RTVS náhle oznámila, že neodvysiela slovenskú hokejovú extraligu, štartuje o dva dni

RTVS náhle oznámila, že neodvysiela slovenskú hokejovú extraligu, štartuje o dva dni Foto: SZĽH

RTVS dnes oznámila, že napriek veľkému úsiliu a niekoľkomesačných vyjednávaniach nedošlo k dohode s TV JOJ, s ktorou pred dvomi rokmi Slovenský zväz ľadového hokeja podpísal zmluvu, podľa RTVS, bez obchodnej súťaže na ďalšie sezóny. RTVS tak 31. sezónu slovenskej hokejovej extraligy neodvysiela.

Po dnešnom oznámení, ktoré RTVS zaslal vysielateľ TV JOJ sa situácia ohľadom vysielacích práv na slovenskú hokejovú extraligu finálne uzavrela. "RTVS prijala informáciu o strate najvyššej domácej hokejovej súťaže s rozčarovaním a sklamaním, keďže rozhodnutiu predchádzali intenzívne rokovania ohľadom vyriešenia celej situácie," oznámila RTVS.
Zároveň tvrdí, že bola pripravená finančne aj procesne práva a licenciu pokryť a uzavrieť dohodu s TV JOJ, ktorá získala práva od SZĽH.

RTVS odvysielala 27 sezón slovenskej hokejovej extraligy z celkového počtu 30. V roku 2021 sa Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) rozhodol, že na tri sezóny, od leta 2023 s opciou na ďalších päť ročníkov, bude vlastníkom práv na najvyššiu domácu hokejovú súťaž TV JOJ. POdĺa RTVS tak zväz urobil bez akýchkoľvek rokovaní a obchodnej súťaže.

RTVS v tom čase vlastnila vysielacie práva na hokejovú extraligu v zmysle existujúcej zmluvy medzi RTVS a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK). SZĽH vyhlásil, že vlastníkom práv nie je APHK, ale práve zväz a spor v prípade zmluvného vzťahu medzi zväzom a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK) odmietol. RTVS niekoľkokrát vyzvala SZĽH na rokovanie a pozývala vedenie k jednaniam pri okrúhlom stole, avšak SZĽH pola vyhlásenia RTVS nemal záujem o celej veci rokovať.

„RTVS mala uzatvorenú zmluvu s APHK, ktorá obsahovala aj opciu na ďalšie dva roky. S týmito východiskami sme v rámci sekcie športu RTVS pracovali. Po zistení, že TV JOJ má práva na túto a ďalšie sezóny slovenskej hokejovej extraligy sme intenzívne vyzývali vedenie SZĽH na rokovania. Nemali však vôbec záujem situáciu riešiť. Je absurdné odvolávať sa na obchodnú súťaž a prípadnú dohodu medzi dvomi televíziami, keď žiadna obchodná súťaž o práva na najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž nebola vyhlásená," povedal riaditeľ Sekcie športu RTVS Ján Žgravčák. "Slovenská televízia roky podporovala slovenský hokej, bola jeho parterom a dovolím si tvrdiť, že stála pri budovaní jeho fanúšikovskej základne a prispela k rozvoju tohto športu na Slovensku. V tomto kontexte je o to viac zarážajúce, že vedenie SZĽH podpísalo takúto zmluvu bez toho, aby informovalo dlhoročného partnera.“

„Udržanie vysielania slovenskej hokejovej extraligy v programových službách RTVS bola jednou z najdôležitejších priorít v tomto roku. Keď sme sa začiatkom roka dozvedeli, že SZĽH bez akejkoľvek predchádzajúcej komunikácie podpísal zmluvu s TV JOJ, a tá je držiteľom licencií, začali sme okamžite rokovať. Pomerne dlho sa nastavovali podmienky, prebehlo množstvo stretnutí. Dokonca včera sme si ešte vymieňali stanoviská, ktoré by nám sublicenciu zabezpečili. Dnes na obed, dva dni pred spustením slovenskej hokejovej extraligy, nám TV JOJ oznámila, že RTVS nebola schválená boardom ako ďalší sublicencor a predala práva inej spoločnosti, ktorá si neželala, aby RTVS ako priamy konkurent vysielala tieto zápasy. Na základe predchádzajúcich jednaní sme predpokladali iný výsledok. Je to sklamanie, ale RTVS sa naďalej bude snažiť, aby hokej z jej vysielania nezmizol,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

RTVS zdôrazňuje, že celý tím športovej redakcie bol do poslednej chvíle pripravený priniesť divákom a fanúšikom slovenského hokeja tieto podujatia v najvyššej profesionálnej kvalite, čo sa týka prenosu aj odborných komentárov.

Prinesieme stanovisko SZĽH.