Začala nová gastronomická relácia Veľkou lyžicou, aká je? (VIDEO)

Začala nová gastronomická relácia Veľkou lyžicou, aká je? (VIDEO) Foto: RTVS

Na Jednotke prvou epizódou v nedeľu 4. februára o 18.15 odštartovala nová gastronomická relácia Veľkou lyžicou.

Veľkou lyžicou je gastronomická zábavno-vzdelávacia relácia, ktorá v každej epizóde predstaví jednu potravinovú ingredienciu, či jedlo, ktoré všetci dobre poznajú, ale z nového pohľadu s množstvom zaujímavostí a originálnych inšpirácií. V prvej sérii sa tak diváci dozvedia všetko o cibuli, cesnaku, fermentovanej zelenine, hubách, vajciach, rybách z jazier, a mnohých ďalších surovinách, ale navštívia aj tradičnú slovenskú zabíjačku.

Foto: RTVS

V prvej časti relácie sa tvorcovia vydali po stopách jednej z najdôležitejších ingrediencií slovenskej kuchyne - cibuli. Cibuľa patrí k najstarším potravinám na svete, ľudia ju poznali a hojne využívali už v období staroveku. Medzi tie najznámejšie patrí cibuľa zimná, šalotka či perlovka. Tvorcovia sa pozreli do Pukanca, obce nachádzajúcej sa na úpätí Štiavnických vrchov. Miestni obyvatelia, prezývaní aj cibuliari ukázali ako ju správne pestovať. Šéfkuchár Dano Hrivňák ju predstavil v nadčasovom recepte pri opekačke a popri tom vysvetlil ako cibuľu správne krájať.

Odporúčame aj: Kto sú moderátori v relácii Veľkou lyžicou (FOTO)

Reláciou budú divákov sprevádzať dvaja moderátori a prieskumníci Peter „Šarkan“ Novák a Juhoafričanka Octavia McKenzie, ktorí sa snažia získať nové informácie nielen o surovine, ale aj regiónoch, kde sa pestuje. Octavia navštívi farmy, chovy, dediny a hlavne ľudí, ktorí sa pestovaním a spracovaním vybranej suroviny zaoberajú, kým Šarkan vyspovedá zaujímavých hostí, odborníkov, známe tváre a so šéfkuchárom divákom poradí ako so surovinou správne, a v receptoch aj originálne, pracovať. Návštevy na farmách u lokálnych pestovateľov, či chovateľov predstavia divákom aj zákutia celého Slovenska, ktoré môžu byť novou inšpiráciou na výlet.

Medzi hosťami sa predstavia etablovaní kuchári ako napríklad Dano Hrivňák, Gabo Kocák, či Tomáš Lysý, známe osobnosti so vzťahom ku gastronómii ako napríklad Martin „Pyco“ Rausch, Martin Nikodým, či Naty Žúreková a mnohí ďalší.