Fico a Danko zaútočili na RTVS aj Ľuboša Machaja: Treba prestať s tými tanečkami (VIDEO)

Fico a Danko zaútočili na RTVS aj Ľuboša Machaja: Treba prestať s tými tanečkami (VIDEO) Reprofoto TA3

Posledné dni Robert Fico a Andrej Danko prišli s témou RTVS. Volajú po štátnej televízii a kritizujú jej aktuálne vedenie aj spravodajstvo. Podľa premiéra Fica je potrebné urobiť zmeny vo vedení televízie, ktorá je podľa neho protivládna a neplní si svoju verejnoprávnu úlohu. Andrej Danko hovorí, že chce štátnu televíziu, nie verejnoprávnu.

„V médiách nemáme podporu a vrcholom je to, čo predvádza slovenská televízia. Ja čakám, kedy konečne príde ministerka kultúry s návrhom, čo budeme s tou televíziou robiť,“ posťažoval sa v rozhovore pre Pravdu Fico. „Predsa nie je možné, aby slovenská televízia propagovala opozičné mítingy a volala ľudí. Z redaktorov sa stala partička aktivistov, to nie sú novinári,“ rozčuľoval sa Fico. "Treba urobiť zmeny v slovenskej televízii. Ja si myslím, že v ére, v ktorej sa nachádzame, ľudia typu pána Machaja nemajú čo robiť na čele slovenskej televízie… Dnes je to čisto televízia, ktorá je opozičná, ktorá je protivládna,“ dodal Fico, ktorí už dlhodobo kritizuje aj Markízu, Denník N, SME či Aktuality.

Andrej Danko chce takú televíziu, ktorú bude riadiť on, tak, ako to mal za niekdajšieho riaditeľa Jaroslava Rezníka. „My máme právo mať vo funkciách… a pozdravujeme aj pána Machaja aj každého, že keď raz riadite štát, tak už treba prestať s tými tanečkami… A tí ľudia majú z tých funkcií sa pratať. … Takže prestaňme tu už trepať o nejakých výberoch a neviem čo. My riadime štát…“ povedal v relácii v TA3 Andrej Danko. Zároveň prítomnému bývalému novinárovi dnes poslancovi za KDH Jozefovi Hajkovi povedal, že za to, že za Rezníka moderoval reláciu O 5 minút 12, môže vďačiť jemu: „Pán Hajko, bez môjho súhlasu by ste nemali reláciu v RTVS. Tak tíško, lebo doniesol mi vaše meno Rezník, a keby som nedal politický súhlas, tak by ste v živote nerobili v O 5 minút 12. Ja som to Rezníkovi dovolil, dobre,“ povedal Danko. „Ja ani nechcem verejnoprávnu, ja chcem štátnu televíziu... Ja som proti verejnoprávnej televízii. Jednoducho, keď ste pri moci, tak o mnohých veciach rozhodujete…. A národu sa tu rozpráva verejnoprávnosť…“ dodal podpredseda parlamentu.

„Je potrebné zdôrazniť, že verejnoprávny rozhlas a televíziu stále platia občania zo svojich daní a zmenou financovania sa nemení verejnoprávny charakter RTVS. Preto najväčší mediálny dom nie je štátny, nepatrí vláde ani parlamentu a je nezávislým médiom. Považujem za veľmi nešťastné rozhodnutie predchádzajúcej vlády zrušiť koncesionárske poplatky a financovať verejnoprávnu RTVS len zo štátneho rozpočtu. Ale aj pred zrušením koncesií bola časť rozpočtu RTVS naviazaná na štátny rozpočet prostredníctvom príslušných kapitol. Verejnoprávnosť RTVS však nespočíva v systéme financovania, ale v poskytovaní služieb verejnosti vyplývajúcich so zákona, ktorý túto službu presne definuje. Túto úlohu si RTVS stále plní,“ reagoval generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Fico a Danko už viackrát zdôraznili potrebu výmeny vedenia RTVS na čele s Machajom. Andrej Danko spochybnil nezávislosť RTVS tvrdením, že vždy bola pod politickým vplyvom aktuálnej vlády a chce, aby bola RTVS štátnym médiom. Na vyslovené obavy ako bude pre divákov zabezpečená objektivita RTVS zareagoval Andrej Danko v TA3, že „budú pozerať záujmy štátu“.

„RTVS so zákona vyplýva poskytovať nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí na Slovensku. V prípade pochybností o porušení zákona každý môže dať podnet na Radu pre mediálne služby, ktorá sa bude zaoberať tým, či bola dodržaná objektivita a nezávislosť poskytnutých informácií,“ reagoval Machaj.

RTVS ako štátne médium 

V prípade, že by sa RTVS stala štátnym médiom, došlo by hrubému rozporu s pripravovaným návrhom Európskeho aktu o slobode médií, ako aj s Odporúčaniami Výboru ministrov členských štátov o zabezpečení nezávislosti verejnoprávneho vysielania.

„Verejnoprávny vysielateľ by mal autonómne rozhodovať o obsahu svojho vysielania bez vonkajších zásahov (najmä zásahov politickej moci). V rámci spravodajstva, ktoré poskytuje, má objektívne prezentovať fakty a udalosti a podporovať slobodné vytváranie názorov. Nemá teda slúžiť žiadnej záujmovej či politickej skupine. Redakčná nezávislosť podľa návrhu Európskeho aktu o slobode médií znamená, že členské štáty (vrátane svojich regulačných orgánov) nesmú zasahovať do redakčných politík a rozhodnutí verejnoprávneho média, ani sa pokúšať ho akýmkoľvek spôsobom priamo alebo nepriamo ovplyvniť. Verejnoprávne médiá ponúkajú pluralitu informácií a názorov nestranným spôsobom v súlade so svojím poslaním verejnej služby,“ pripomína v stanovisku RTVS.