Vyhlásenie proti Šimkovičovej návrhu podpísalo v RTVS už viac ako 1200 ľudí (CELÉ ZNENIE)

Vyhlásenie proti Šimkovičovej návrhu podpísalo v RTVS už viac ako 1200 ľudí (CELÉ ZNENIE) llustr. foto RTVS

Návrh zákona z dielne Martiny Šimkovičovej, ktorý mení RTVS na politický nástroj vlády a politikov, vyvolal aj vo vnútri RTVS veľké pobúrenie. Do nedele 17. marca už viac ako 1200* pracovníkov a spolupracovníkov RTVS podpísalo spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú návrh stiahnuť a žiadajú vytvoriť prostredie pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média. Vyhlásenie prinášame v plnom znení:

 Vyhlásenie zamestnancov a externých spolupracovníkov RTVS Za verejnoprávnu RTVS podpísalo 1203 zamestnancov a spolupracovníkov RTVS rôznych profesií. Iniciatíva bude naďalej upozorňovať na pripravovaný návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase ohrozujúci nezávislosť verejnoprávneho vysielania. Budeme intenzívne komunikovať s verejnosťou. Zdôrazňujeme, že poslucháči a diváci sú pre nás absolútnou prioritou. Budeme riadne poskytovať služby v súlade so zákonom o RTVS a ostatnými mediálnymi zákonmi," oznámili v nedeľu iniciátori vyhlásenia.

Za verejnoprávnu RTVS

Vyhlásenie zamestnancov a externých spolupracovníkov RTVS

Návrh Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prináša významné zmeny. Má sa zmeniť zloženie Rady RTVS a spôsob jej voľby, rovnako aj voľby generálneho riaditeľa, ktorého by bolo možné odvolať aj bez udania dôvodu. Má tiež vzniknúť nový orgán - Programová rada s kompetenciou kontrolovať vysielanie a zasahovať do spravodajského aj ďalšieho vysielania.

Praktickým dôsledkom navrhnutých zmien môže byť nástroj na politické ovládnutie RTVS pre akúkoľvek vládnu moc. Pritom slobodné a nezávislé verejnoprávne médiá majú slúžiť všetkým občanom Slovenska, nie mocenským ambíciám ktorýchkoľvek strán.

Toto vyhlásenie je vyjadrením znepokojenia ľudí, ktorí sa snažia profesionálne a poctivo vykonávať svoje zamestnanie, povolanie a pre mnohých aj poslanie.

Odporúčame aj: RTVS odvysiela mimoriadnu reláciu: Ako ďalej RTVS?

Aj opakovaná najväčšia dôveryhodnosť nášho spravodajstva je pre nás v tomto smere potvrdením zmysluplnosti našej práce a aj zadosťučinením. Našou snahou je zabezpečenie kvalitnej budúcnosti verejnoprávnych médií na Slovensku.

My, podpísaní zamestnanci a externí spolupracovníci RTVS, preto žiadame predkladateľa – ministerstvo kultúry, aby stiahlo daný návrh z pripomienkového konania a aby v spolupráci s RTVS vytvorilo prostredie pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média ako garanta nezávislej novinárskej a kultúrnej tvorby. Prvým predpokladom je vytvorenie mechanizmu pre zodpovedné riadenie nezávislé od politickej moci a stabilné financovanie aj po zrušení tzv. koncesionárskych poplatkov, ktoré boli jedným z pilierov verejnoprávnosti.

Chceme naďalej slobodne tvoriť, zachovávať pluralitu názorov a pracovať bez obmedzení alebo strachu.

Ďakujeme za pochopenie a podporu.

Vyhlásenie zatiaľ podpísalo 1000* pracovníkov a spolupracovníkov RTVS.

*Za jeden deň sa zvýšil počet podpísaných zo 620 na 1000 ľudí. Podpisovanie pokračuje.

 Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame