Šesť medzinárodných organizácií apeluje na ochranu nezávislosti Markízy

Šesť medzinárodných organizácií apeluje na ochranu nezávislosti Markízy

Šesť popredných medzinárodných novinárskych organizácií tzv. Rýchlej reakcie za slobodu médií (Rapid Response for Media Freedom MFRR) zverejnilo spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú hlboké znepokojenie nad konaním slovenskej vlády voči televizii Markíza s cieľom umlčať jej kritickú žurnalistiku. "Vyzývame vlastníkov Markízy, Central European Media Enterprises (CME), aby odolali tlaku a zaručili redakčnú nezávislosť redakcie," píšu v spoločnom vyhlásení Medzinárodný tlačový inštitút (IPI), Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF), Európska federácia novinárov (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), Free Press Unlimited (FPU), ARTICLE19 Europe:

TV Markíza je pod tlakom už od zostavenia novej vlády v septembri 2023. Premiér Robert Fico ju vlani v novembri obvinil z toho, že je súčasťou „nepriateľských médií “ a vyhrážal sa, že odstráni zákazky na štátnu reklamu, ktorú Markíza vysiela.

Majitelia Markízy, pražská Central European Media Enterprises (CME), nahradili v decembri dlhoročného riaditeľa spravodajstva Markízy Henricha Krejču Michalom Kratochvílom, ktorý prešiel z českej televízie Nova.

Zamestnanci Markízy sa 28. februára obrátili na generálneho riaditeľa Petra Gažíka s tým, že Kratochvíl tlmí spravodajstvo tak, aby zredukoval politický obsah a vyhol sa konfrontácii s vládou.

Komerčná televízia Markíza začala vysielať v roku 1996 a rýchlo sa stala v krajine kľúčovým hráčom na mediálnom poli. Jej spravodajstvo bolo obzvlášť vplyvné, keďže jej spravodajstvo často určuje agendu verejnej diskusie. V lete 2023 vládnuca strana SMER oznámila, že jej politici sa nezúčastnia predvolebných diskusií v tejto televízii z dôvodu „dezinformácií“. Mnohí politici súčasnej Ficovej vlády bojkotovali kanál a hrozili mu stopnutím štátnej reklamy, čím zvýšili tlak na redakciu. Medzitým sa množia špekulácie, že CME je pod tlakom, aby predala Markízu.

Odporúčame aj: Osobnosti píšu otvorený list majiteľom Markízy: Zastavte normalizáciu Markízy!

Vnútorná kríza v televízii Markíza prebieha v čase, keď sa vláda pokúša ovládnuť verejnoprávne médiá zrušením Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a jeho nahradením Slovenskou televíziou a rozhlasom (STaR).

Partneri MFRR predtým vyjadrili hlboké znepokojenie nad týmto vývojom, pričom zdôraznili potrebu presadzovať demokratické hodnoty a chrániť slobodu médií na Slovensku. Naše predchádzajúce výzvy na stiahnutie represívneho zákona o vysielaní a nesúhlas so zasahovaním vlády do verejnoprávnych médií podčiarkujú vážnosť situácie.

Vyzývame premiéra Roberta Fica a jeho vládu, aby prestali so všetkými útokmi, vyhrážkami a tlakom na nezávislé médiá vrátane TV Markíza. Kritické médiá nie sú „nepriateľom“. Sú pilierom demokratickej spoločnosti a musí sa im umožniť vykonávať svoju úlohu strážneho psa bez odvetných opatrení v akejkoľvek forme.

Organizácie MFRR sú v tejto kritickej chvíli solidárne s novinármi TV Markíza v ich výzvach na obranu nezávislej žurnalistiky. Vyzývame vlastníkov TV Markíza (CME) a ​​manažment, aby odolali vonkajším tlakom a zaručili redakčnú nezávislosť v redakcii. Musia konať rozhodne, aby podporili právo verejnosti na prístup k rôznym a nezávislým zdrojom informácií.

Okrem toho vyzývame slovenské orgány, regulačné orgány a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, aby presadzovali slobodu médií, pluralitu médií a umožnili médiám pracovať bez politického tlaku. Závisí od toho integrita blížiacich sa eurovolieb a dôveryhodnosť slovenskej demokracie.

Podpísané organizácie:
Medzinárodný tlačový inštitút (IPI)
Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF)
Európska federácia novinárov (EFJ)
OBC Transeuropa (OBCT)
Free Press Unlimited (FPU)
ARTICLE19 Europe

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame