Klubový hit roka Kauza Cervanová na Dvojke

Klubový hit roka Kauza Cervanová na Dvojke

Film Kauza Cervanová 2013 sa stal najnavštevovanejšou klubovou snímkou roka 2013.

 

 

RTVS nový dokument odvysiela dnes (nedeľa 26. 1. 2014) na Dvojke o 22:15. Dokumentárny film režiséra Roberta Kirchhoffa jepodľa Asociácie slovenských filmových klubov najnavštevovanejším slovenským dokumentom v kinách za uplynulé štyri roky, do kín sa dostal v máji minulého roka.

Film bol označený aj za Kultúrnou udalosťou roka denníka Sme.

Mapa prípadu

„Pred ôsmimi rokmi som sa rozhodol zaznamenať súdny proces s údajnými vrahmi Ľudmily Cervanovej. Zistil som, že táto kauza je zvláštnym sledom udalostí, ktoré priamo zasiahli do životov niekoľkých desiatok ľudí. Zaujímali ma otázky, ktoré z nahromadených pochybností priamo alebo nepriamo vyplývali. Zaujímala ma pravda. Nepokúšal som sa rekonštruovať kriminálny prípad. Išlo mi o univerzálny obraz „zločinu a trestu" s výrazným politickým podtextom," povedal režisér Kirchhoff, podľa ktorého film nemá byť pátraním po vrahoch, ani dokazovaním neviny. Jeho poslaním nie je na konci odhaliť vraha, ani objasniť tento prípad. To je záležitosťou súdu. „Tento nekonečný a tajomný prípad je v istom zmysle príbehom našej krajiny, mocenských štruktúr a presvedčivo ilustruje obdobie československej normalizácie, ktoré aj keď už dávno skončilo, jeho prominenti odolávajú náporom času a premenám spoločnosti," povedal režisér.

 

Film síce prináša rekonštrukciu udalostí vraždy mladej medičky, predovšetkým sa na jej pozadí pokúša zobraziť vzťahy a fungovanie spoločnosti v 70. a 80. rokoch minulého storočia.

O kauze Ľ. Cervanovej

Pred 37 rokmi bola zavraždená študentka medicíny Ľudmila Cervanová, dcéra plukovníka Cervana, ktorý sa zúčastnil na niekoľkých utajených misiách v arabských krajinách. Od roku 1976 prebiehalo frenetické vyšetrovanie, nasledovala osobná zainteresovanosť prezidenta republiky Gustáva Husáka do prípadu a desiatky výsluchov zadržaných a obvinených, vydieranie, manipulácie, falošné priznania, utajovanie informácií, a masívna propaganda v médiách. V roku 1981, po piatich rokoch vyšetrovania, socialistické súdy odsúdili skupinu siedmich mladých mužov. Spolu na 108 rokov. Boli navrhované tri tresty smrti, ktorým unikli len o vlások. V najťažších väzniciach Československa si každý z nich odsedel dlhé roky. Bez dôveryhodných dôkazov a svedectiev.

Nežná revolúcia v roku 1989 priniesla šancu na nový proces. V roku 2004 boli obžalovaní, objavili sa aj dôkazy spochybňujúce ich vinu. Opäť odsúdení. Dnes je z nich sedem starnúcich mužov, ktorí súboj so slovenskou justíciou prehrali a stále bojujú o svoju nevinu a očistenie. Tvrdia, že boli zapletení do politicko-súdnej konšpirácie komunistického režimu. Čakajú na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva.

Spracované podľa podkladov AFK.