Kauza Cervanová vychádza ako DVD s nezverejneným materiálom

Kauza Cervanová vychádza ako DVD s nezverejneným materiálom

Film Kauza Cervanová získal v priebehu troch dní dve významné ocenenia: národnú filmovú cenu SLNKO V SIETI 2014 za najlepší dokumentárny film a o dva dni neskôr zvláštne uznanie poroty v súťaži European documentary panorama na 11 ročníku Medzinárodného filmového festivalu Crossing Europe v Linzi (Rakúsko).

 

 

Festival Crossing Europe, ocenil jeho sociálnu závažnosť.
Robert Kirchhoff film pripravoval a natáčal od roku 2004. Počas tohto procesu si Kirchhoff písal denník, ktorý by mal vyjsť ako kniha. V súčasnosti vychádza film na DVD, ktorého súčasťou je aj špeciálny 40-minútový bonusový film s doteraz nezverejneným materiálom.
"Za tie roky, ktoré som sa venoval tejto kauze, som zistil, že vražda Ľudmily Cervanovej je v podstate len pozadím ďalšieho zločinu a táto téma mi otvorila možnosti ako pomenovať, čo sa v našej spoločnosti po roku 1989 zmenilo a čo tu zostalo rovnaké," dodal režisér.

Stominútová filmová rekonštrukcia, na ktorej sa podieľali českí a slovenskí filmári , dokumentuje pozadie 40 rokov starého, ale ešte neuzavretého prípadu únosu, znásilnenia a vraždy medičky Ľudmily Cervanovej.
Snímok už minulý rok získal zvláštne uznanie poroty na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave, ďalšie dve ocenenia z medzinárodnej filmovej prehliadky v Lipsku.