Trubač k vystúpeniu Gašparoviča v RTVS: Nie je dôvod na znepokojenie

Trubač k vystúpeniu Gašparoviča v RTVS: Nie je dôvod na znepokojenie Foto: tv.sme.sk

Prezident Ivan Gašparovič, ktorý verejne podporuje v kandidatúre Roberta Fica, pravdepodobne vystúpi s prejavom pred kľúčovým duelom prezidentských kandidátov na Jednotke. Obsah prejavu RTVS zatiaľ nepozná.

 


Šéf RTVS Václav Mika dostal od aktuálneho prezidenta žiadosť, aby mu vytovril priestor na výzvu k občanom. RTVS zároveň vyslovila obavu, či nebude porušený zákon. Od prezidenta očakáva garanciu, že nebude propagovať svojho obľúbenca.

 

Marek Trubač, riaditeľ tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta nevidí dôvod na obavy: „Nevidíme dôvod na znepokojenie z rizika porušenia zákona, v obsahu vystúpenia prezidenta nie je zmienka o žiadnom z kandidátov na prezidenta," povedal Trubač v reakcii pre Omédiách.com.
Zároveň vysvetľuje dôvody, prečo tak chce Gašparovič urobiť: „Prezident republiky sa rozhodol osloviť verejnoprávny RTVS a prostredníctvom neho apelovať na občanov, aby si uvedomili význam funkcie prezidenta v ústavnom systéme štátu a aby využili svoje ústavné právo a v záujme prijatia čo najreprezentatívnejšieho volebného rozhodnutia sa zúčastnili na druhom kole prezidentských volieb."

Odporúčame aj: Gašparovič žiada o predvolebný prejav v RTVS. Mika si kryje chrbát

Príhovor prezidenta má byť odvysielaný po večernom spravodajstve v stredu 26. marca.

RTVS čaká na odpoveď od Gašparoviča, kde jej špecifikuje okrem iného obsah. "V týchto chvíľach očakávame písomné stanovisko zo strany Kancelárie prezidenta SR, ktorá by sa mala vyjadriť k podmienkam RTVS na odvysielanie predmetného formátu," povedala pre Omédiách.com Dominika Šulková.

Z minulosti sú známe prípady, keď práve pred voľbami bol zneužitý priestor v niekdajšej STV. Samotný Gašparovič ako šéf parlamentu za HZDS pred parlamentnými voľbami v roku 1998 na STV vyzval, aby ľudia volili srdcom, čo bol vtedy symbol HZDS v kampani.

Premiér Mikuláš Dzurinda v roku 1999 ako premiér nepriamo vyzval v STV ľudí, aby nevolili Mečiara. Televízia za to od licenčnej rady dostala pokutu.