Markíza vysvetľuje, prečo sa rozhodla nevysielať spoty Aliancie za rodinu

Markíza vysvetľuje, prečo sa rozhodla nevysielať spoty Aliancie za rodinu Foto: Markíza


Markíza je súkromná televízia a zákon jej neprikazuje, aby vysielala reklamu počas kampane pred referendom.

 


Iniciátori referenda Aliancia za rodinu sú pobúrení, že Markíza odmietla vysielať ich spoty.

 

Rezervovaný postoj Markíza nemá prvýkrát. Nový riaditeľ upustil už v minulosti od vysielania politických relácií. Napríklad skončilo Na telo, Markíza už nevenuje tak veľký priestor predvolebným diskusiám. Aj počas dňa volieb venovala politickým reláciám menej priestoru.

Aktuálne sa riaditeľ Matthias Settele rozhodol, že Markíza vysielať reklamné spoty pred referendom nebude. Referendum bude témou len relácií v spravodajstve a publicistike.

Podrobnosti: Aliancia za rodinu je pobúrená, Markíza odmietla vysielať jej spoty

„Rozhodli sme sa neponúknuť špeciálne reklamné bloky na komunikáciu referenda, ani pre podporovateľov ani pre aktivistov, ktorí sú proti," píše vo svojom stanovisku pre Omédiách.com televízia.
Výsvetľuje to tým, že parlamentné a prezidentské voľby majú jasne určený právny rámec týkajúci sa politickej reklamy, ktorý zabezpečuje rovnocenné šance a zaobchádzanie pre všetkých kandidátov alebo strany. „Vtedy vysielame špeciálne reklamné bloky a spravodlivé a rovnaké naceňovanie a zaisťovanie priestoru. Ponúkanie priestoru na reklamu tak môže byť považované za príspevok k vyváženej a transparentnej politickej kampani v rámci uznávaných a transparentných pravidiel," píše televízia.

Legislatíva, ktorá by upravovala otázku referenda, však neexistuje.

„Zatiaľ čo organizátori referenda sú pripravení tému komunikovať, ľudia s iným názorom zvyčajne nie sú organizovaní tak, aby dokázali zaplatiť reklamné spoty prezentujúce alternatívne postoje," píše televízia a prináša aj pohľad samotného šéfa: „Hoci môžeme mať na témy referenda vlastný názor – napríklad ja som vyrastal na dedine v katolíckej učiteľskej rodine, ale na druhej strane som počas svojho pôsobenia v televízii stretol množstvo kreatívnych ľudí, ktorí majú iný spôsob života – v rámci skupiny Markíza nebudeme prezentovať žiaden oficiálny postoj, a to sa týka aj každého referenda."

Markíza sa rozhodla, že nebude používať priestor svojich staníc na to, aby vysielala priame alebo nepriame stanoviská za alebo proti referendu. "Alebo aby sme sa prepožičiavali ako prívrženci alebo odporcovia politického či občianskeho hnutia. Tento postoj bol odsúhlasený aj vedením CME," píše Markíza.

Vysielanie spotov len jednej to strán, či už by išlo o iniciátorov alebo oponentov referenda, by podľa televízie mohlo byť považované za stanovisko za alebo proti referendu a v niektorých prípadoch by mohlo zakladať nerovnocenné zaobchádzanie, ktorému sa chceme vyhnúť – bez ohľadu na tému konkrétnej iniciatívy.

Aktualizácia: Priestor na reklamu nevyčlení ani RTVS. Vysvetlenie RTVS