Slovenská televízia bude vysielať novú lýru

Slovenská televízia bude vysielať novú lýru FB Bratislavská lýra

Nebude to Bratislavská ale Zlatá lýra

 


Vedenie RTVS podpísalo zmluvu na výrobu troch dielov relácie s pracovným názvom Zlatá lýra.
Reláciu pripravuje produkčná spoločnosť Trigon Production, ktorá na seriál získala zdroje aj z Aufiovizuálneho fondu, kde bol v minulosti jej šéf Patrik Pašš predsedom.
RTVS podpísala zmluvu na výrobu 3 dielov. Celkový koprodukčný vklad RTVS je 72 570 eur vrátane DPH. Celý cyklus má 10 dielov. "Dokumentárnym cyklom chceme zmapovať 30 ročnú históriu medzinárodného festivalu populárnej piesne Bratislavská lýra," píše prducent.
V Zlatej lýre budú spomínať tvorcovia aj speváci, ktorí na niekdajšej Bratislavskej lýre vystupovali: Karel Gott, Ján Lehotský, Jarmila Košťová, Pavol Zelenay, Rita Pavone, Helena Vondráčková, Udo Jurgens, Drupi a ďalší.

 

„Medzinárodný festival populárnej piesne Bratislavská lýra sa stal fenoménom, ktorý za takmer 30 rokov svojej existencie nielenže upriamil pozornosť na malú krajinu v srdci Európy, ale stal sa pýchou medzinárodného združenia festivalov. Festival svojím vznikom vzkriesil takmer nejestvujúcu scénu populárnej hudby v Československu. V čase jeho vzniku išlo o revolučný čin. Dnes by sme Bratislavskú lýru ako podujatie mohli bez zaváhania titulovať „naše kultúrne dedičstvo"" píše producent.
Autorom námetu a scenáru je Róbert Valovič, režisérom má byť Peter Hledík. Na obrazovku by sa mala Zlatá lýra dostať koncom roka.

Víťazom prvého ročníka bol Karel Gott s pesničkou „Mám rozprávkový dom". Eva Pilarová, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Eva Máziková, Petr Novák, Karel Černoch, Waldemar Matuška, Martha a Tena Elefteriadu, Karol Duchoň, Marcela Laiferová, Marika Gombitová, Miroslav Žbirka, Richard Müller.

Na festival chodili aj speváci zo Západu. Napríklad Boney M, Stevie Wonder, Smokie.