Kriminálka Staré Mesto sa vracia v inej podobe

Kriminálka Staré Mesto sa vracia v inej podobe Foto: RTVS

RTVS prináša novú Kriminálku Staré Mesto. Nová séria sa začína v Bratislave a pokračuje vo vlaku na trase Bratislava-Praha, kde sa odohrá vražda. Pri zisťovaní totožnosti sa zistí, že ide o čosi väčšie, nielen o obyčajnú vraždu. Počas druhej séria česko – slovenského kriminálneho seriálu budú bratislavskí vyšetrovatelia na stope medzinárodnému zločinu.

 


Na rozdiel od prvej série, ktorá sa natáčala v roku 2009, v druhej sa bude vyšetrovať jeden prípad, ktorý bude rozdelený do šiestich častí, čiže jeho riešenie sa posúva celým seriálom.

 

Kriminálnu zápletku vymyslel autor slovenských detektíviek Dominik Dán. „V druhej sérii sme sa s tvorcami seriálu rozhodli zmeniť taktiku a nepoužili sme námety motivované skutočnými príbehmi ako v prvej sérii, ale zvolili sme cestu fikcie. Príbeh spracovaný v druhej sérii je vymyslený, ale skladá sa z reálnych prvkov a skutočných pracovných postupov," povedal Dominik Dán, ktorý okrem toho, že je spisovateľ je aj kriminalista. Okrem neho autorom pri kriminálke vypomáhal radami aj generál vo výslužbe, bývalý šéf Vojenskej spravodajskej služby v ČR Andor Šándor.

Na námete sa podieľala herečka Zuzana Fialová, ktorá stvárňuje aj hlavnú postavu nadporučíčky Zuzany Krauzovej. Českého kriminalistu prideleného pre daný prípad hrá Saša Rašilov ml. V pôvodných postavách pokračujú aj Milan Lasica (Starý – Zuzanin poradca – podplk. Baron), Jiří Štěpnička ( Ondruš - otec Zuzany), Boris Farkaš a Peter Šimun (kriminalisti Farkaš a Obuch), Marko Igonda (Vlado Krauz), Oldřich Vlach (Magor), Dušan Kaprálik (súdny lekár), Tibor Babarcai (Adam Krauz) a ďalší herci.

Foto: RTVS

V nových častiach sa predstavia aj Milan Kňažko, Martin Mňahončák, David Suchařípa, Miroslav Donutil, Jan Kanyza, Linda Rybová, Rebeka Poláková, Ján Jackuliak, Gabriela Marcinková a ďalší herci.

Druhá séria sa natáčala 53 dní v Bratislave, ale aj v Prahe, Brne, Plaveckom Štvrtku a ďalších mestách. Starosti počas natáčania robili tvorcom záplavy ako v Prahe, tak aj v Bratislave. Rozpočet seriálu bol 1,45 miliónov eur. Na projekte spolupracovalo okrem hercov aj 1200 komparzistov, 15 kaskadérov, minulo sa 25 litrov umelej krvi a vystrelilo sa 250 projektilov.

„Pokračovať druhou sériou sme mali v pláne už pri nakrúcaní prvej. Cesta však bola o čosi ťažšia, než sme predpokladali. Medzičasom sa v oboch televíziách zmenili manažmenty, nastali rôzne organizačné meny a my sme museli opätovne a od začiatku obhajovať pôvodný zámer a kvalitu. Napokon však s poslednými zmenami vo vedení RTVS sme začali opäť komunikovať s televíznymi profesionálmi a veci sa pohli správnym smerom," povedal Patrik Pašš.


Prvý diel RTVS odvysiela vo štvrtok večer na Jednotke o 20:20, poslednú 28. novembra.