Premiéru nového Krtka uvidí ako prvý Zeman a zástupkyňa komunistickej Číny

Premiéru nového Krtka uvidí ako prvý Zeman a zástupkyňa komunistickej Číny Reprofoto

Vzniká nová séria animovaného filmu Krtko. Príbehy píše tím čínskej štátnej televízie.

 

 

Na Pražskom hrade bude dnes večer premiéra nového animovaného filmu s Krtkom, pilotného dielu série, ktorý vzniká pre čínsku štátnu televíziu CCTV. Spolu s deťmi z pražskej základnej školy a čínskymi deťmi sa na krátky film pozrú aj prezident Miloš Zeman a podpredsedníčka čínskej Štátnej rady Liou Len-tung. Prvý diel z chystanej novej 50-dielnej je o tom, ako sa Krtko zoznámi s pandou a dostane sa do Číny.

Zeman Krtka propagoval aj pri svojej minuloročnej návšteve Číny, kde podpísal zmluvu o filmovej koprodukcii.

Krtko, ktorý má vo filme na rozdiel od pôvodných kresieb Zdeňka Milera trojrozmernú podobu, nájde doma v Čechách stratenú plyšovú hračku, medvedíka pandu. Z textu na visačke sa dozvie, že pochádza z Číny. Krtko sa chce s pandou skamarátiť, tá ale ostáva hračkou a po čase ju nájde dievčatko, ktoré ju stratilo. Pre Krtka je to dôvod ísť do Číny a nájsť živú pandu.

Cestuje na druhý koniec zemegule a dostane sa do pandej rodiny práve vo chvíli, keď tá sleduje v televízii kresleného Krtka.

 

Animovaný seriál Panda a Krtko v medzinárodnej koprodukcii spoločne natáča čínska spoločnosť CCTV Animation a česká spoločnosť Little móle cartoon, ktoré patria Milerovej vnučke Karolíne. Spolu s ňou do koprodukcie vstúpil súkromný čínsky investor, ktorý pôsobí aj v Česku.

Počíta sa s 52 dielmi, ktoré budú mať stopáž približne ako tuzemské večerníčky. S dokončením sa počíta na začiatku roka 2016, kedy by sa filmy mali začať vysielať. Očakáva sa, že len v Číne bude sledovať seriál 300 miliónov detí aj dospelých divákov.

Miler si neprial, aby v jeho diele niekto pokračoval

"Nový Krtko nie je úplne rovnaký, ostatne dedo si to neprial, nechcel, aby v jeho diele niekto pokračoval, považoval ju za uzavreté," povedala ČTK Milerová. Uviedla, že tvorcovia sa ale snažili udržať atribúty filmového Krtka, hoci v príbehoch z Číny musia byť lokálne odlišnosti. "Myslím si ale, že tieto odlišnosti dnes české deti, ktoré žijú vo viac otvorenom svete ako ich rodičia či prarodičia, nevnímajú ako niečo cudzorodé," myslí si Milerová.

Ak bude prvá nové séria úspešná, uvažuje sa vraj o tom, že by sa druhá mohla odohrávať v Česku. Nové príbehy zatiaľ píše tím čínskej televízie, výsledok vzniká po konzultácii s Prahou, hovorí Milerová.

Koprodukčná zmluva medzi CCTV a spoločnosťou Little Mole cartoon zaručuje, že vysielacie práva budú mať obe strany, za českú stranu je hlavný vysielací partner Česká televízia.