Režisér popiera obvinenia, že okopíroval americký film Autá

Režisér popiera obvinenia, že okopíroval americký film Autá

Sklamanie zažívajú mnohí čínski diváci, ktorí sa vyberú do kina na nový animovaný film z domácej produkcie, ktorého názov v preklade znamená Autoboti.

 

 

Podľa ich kritických názorov ide o obyčajnú - a navyše veľmi zlú - kópiu snímky Autá (Cars) amerického štúdia Pixar, napísal spravodajský server CNN. Režisér Autobotov aj produkčná spoločnosť však podobné obvinenia odmietajú a tvrdia, že "nezávisle vytvorili originálny film".

"Viem, že existuje film Autá, ale nikdy som ho nevidel. Nepoznám ani mená jeho hrdinov," povedal CuO Ťien-Žung, režisér filmu a výkonný šéf produkčnej spoločnosti, v reakcii pre CNN. Rozčarovaní diváci filmu, ktorý mal v čínskych kinách premiéru 4. júla, ale majú iný názor - podľa nich ide o "bezprecedentnú kópiu" úspešného amerického filmu Autá. Ten sa v kinách objavil v roku 2006 a o päť rokov neskôr sa dočkal pokračovania.

"Veľa nič netušiacich divákov berie svoje deti do kina v tom, že idú na 'Autá'," posťažoval si jeden z užívateľov na čínskom sociálnom serveri Douban. Autoboti majú priemernú známku 2,1 na päťbodovej škále, kde päť je najlepšie hodnotenie. "Animácia je tak mizerná, že sa nevyrovná ani priemerným domácim komiksom - a je ešte horšia, ako na už aj tak dosť nekvalitnom plagáte," dodal ďalší.

"Máme rovnakú obavu ako mnoho užívateľov internetu a filmových divákov v Číne, ale zatiaľ to nebudeme komentovať," povedal hovorca štúdia Disney, ktoré Pixar vlastní.

CuO povedal, že autá v jeho filme napodobňujú hračky - a má na ne autorské práva. "Nie sú snáď autá, ktoré vidíte na ulici, podobné? Alebo keď bude niekto vyzerať rovnako ako vy, porušuje tým azda zákon?" uviedol CuO, podľa ktorého je hlavná dejová linka Autobotov úplne inú ako u Áut. "Naším cieľom je naučiť deti premýšľať a vymýšľať nové veci," dodal.