Markíza ukončila filmy netradične

Markíza ukončila filmy netradične

Na konci minimálne dvoch filmov neboli nielen titulky, ale ani poriadny "Koniec."

 

 

Aj keď každý celovečerný film končí bežne s titulkami, na Markíze ale aj JOJ pôvodné titulky k filmom často nie sú. Namiesto nich dávajú Markíza a JOJ vlastný grafický záver.

Včera bol na Markíze problém aj s ním. Markíza minimálne pri dvoch filmoch dala takýto neupravený oznam, na ktorom bolo správne len to, že je Koniec filmu a aký program nasleduje:

Záver filmu RED z roku 2010, režisér: Robert Schwentke

Takýto chybný a neúplný záver filmu bol včera pri filme Modrá lagúna: Nov začiatok a filme RED.

 

Televízie už tradične nevysielajú pôvodnú titulky filmov

Film, ktorá má 85 minút, trvá na Markíze s reklamou niekedy aj 120 minút. Napriek tomu záverečné titulky televízie pravidelne odstrihnú. Film má totiž často aj 5 reklamných predelov, natiahne sa aj o pol hodinu. Televízie tak na titulkách šetria s časom a obavy majú aj z toho, že diváci, ktorých titulky nudia, prepnú.
Koniec filmu s pôvodnými záverečnými titulkami jednoducho useknú - bez úcty k tvorcom filmu, ale aj divákom, ktorých zaujíma napríklad to, kto ktorého herca daboval, kto sú tvorcovia či aká je záverečná hudba.

JOJ a Markíza majú namiesto toho vlastný minimalizovaný záver programu, kde okrem nápisu „Koniec" či "End" dávajú len tie najzákladnejšie informácie o diele.

Paradoxný prípad sa sal pred niekoľkými týždňami, keď Markíza pri detektívnom filme Unesené odstrihla niekoľko minút aj zo záveru a diváka tak pripravila o pointu príbehu, na čo sa licenčnej rade sťažoval divák: "Markíza odsekla významovo nosný záver filmu. Keďže som film videl, viem, že vynechali pointu filmu," napísal v sťažnosti divák. "Obe unesené dievčatá sa podarilo nájsť a zachrániť. Divák sa ale nedozvie, či sa nakoniec podarilo v jame objaviť zraneného otca unesenej Anny – Kellera Dovera, ktorého tam uväznila teta Alexa," dala divákovi za pravdu rada.