Po článku Eugena Kordu chce SAV ukončiť spoluprácu s údajným onkošmejdom

Po článku Eugena Kordu chce SAV ukončiť spoluprácu s údajným onkošmejdom Foto: archív E.K.

Eugen Korda pred niekoľkými dňami napísal o prípade, keď jeho manželke, onkologickej pacientke sa ponúkol pomôcť manželský pár. Novinár .týždňa sa potešil, že radu chce ponúknuť vedecký pracovník z Ústavu experimentálnej onkológie v Slovenskej akadémii vied.

 

 

Kordu oslovila na ulici manželka akademika a následne dohodla stretnutie s vedcom v jej kancelárii. „Najprv nám oznámil, že výskumom rakoviny sa zaoberá celý život. Potom farbisto popísal, čo tá choroba vlastne s človekom robí a nakoniec si vyžiadal chorobopis," napísal Korda v článku Rakovina, láska moja finančná. Korda potom opísal, ako dotyčný trištvrte hodiny strašil jeho ženu: „Rakovina sa vám skoro určite vráti. Nikdy sa nedá celkom vyliečiť. Metastázy vám najskôr napadnú pľúca, potom pečeň, alebo naopak. Umieranie bude veľmi bolestivé. Rakovina bude vždy vo vašom tele číhať, aby vás zabila. A je skoro isté, že sa vráti."

Nakoniec vedec prišiel s riešením v podobe prípravku, ktorý predáva jeho žena, ktoré treba brať celý život a stojí 400 eur mesačne. Lekárka, ktorú Korda následne oslovil, mu povedala, že nech nič nekupuje, že je to hlúposť.
„Zneužíva svoje postavenie na to, aby vystrašil pacientov a potom im ponúkol nejaké šmejdy za strašné peniaze, o ktorých musí vedieť, že proste tú rakovinu neliečia," povedal Korda pre televíziu Markízu.

Odporúčame aj: Korda Ficovi: Kľudne môžete odísť

SAV o praktikách svojho externého zamestnanca RNDr. Jozefa Duraja, CSc. vie a sa od nich oficiálne dištancuje.

„Vedecký pracovník svojím konaním, opísaným v článku zneužil a poškodil dobré meno SAV a svojho pracoviska a spreneveril sa Etickému kódexu SAV. Od konania tohto pracovníka sa dôrazne dištancujeme. Budeme trvať na tom, aby Ústav experimentálnej onkológie SAV, kde pracuje dotyčný vedec, vyvodil pracovno-právne konzekvencie," napísalo vedenie SAV. Predseda SAV Pavol Šajgalík .týždňu povedal, že vedenie Ústavu experimentálnej onkológie rozviaže pracovný pomer s týmto vedcom.

Viac: Vyhlásenie vedenia SAV k článku „Rakovina, láska moja finančná"

Televízia Markíza oslovila včera oboch manželov, tí sa k prípadu odmietli vyjadriť. Duraj len povedal, že „je tam 10% pravdy, tak nebudem sa o tom baviť." Markíza zistila, že prípadov okolo tohto vedca je viac a preveruje ich.

Podľa Markízy vedela SAV o činnosti svojho zamestnanca už dva roky. Pred dvomi rokmi dostala tiež sťqažností a vydala aj vtedy k tomu stanovisko. V ňom sa podľa televízie SAV od aktivít zamestnanca dištancovala. Zároveň bolo vo vyhlásení aj to, že on sám sa problematikou, týkajúcou sa onkologických prípravkov, vedecky nikdy nezaoberal.