Majiteľ Markízy chce predať časť majetku

Majiteľ Markízy chce predať časť majetku Reprofoto CME

Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní televíziu Markíza a ďalšie stanice, pravdepodobne predá do konca tohto roka majetok, ktorý nepovažuje za svoj hlavný.

Firma sa sústredí na ochranu pozícií na trhoch, na ktorých je jednotkou. Pre agentúru Reuters to dnes povedali riaditelia spoločnosti Michael Del Nin a Christoph Mainusch. Predaj vedľajšieho majetku je súčasťou stratégie, ktorej cieľom je reorganizácia skupiny.

CME prevádzkuje televízne stanice v piatich ďalších krajinách v regióne. V posledných dvoch rokoch firma znížila náklady, predala časť majetku a získala finančnú injekciu od svojho najväčšieho akcionára, firmy Time Warner.

Del Nin dodal, že posledný majetok, ktorý chce firma do konca tohto roka predať, sú kiná v Rumunsku. "Naše očakávania sú také, že do konca tohto roka nebudú (tieto aktivity) našou súčasťou," povedal.

Del Nin a Mainusch sa ujali vedenia CME v roku 2013 s cieľom stabilizovať skupinu, ktorá začala strácať divákov, reštrukturalizáciou.

Mainusch dodal, že firma je teraz na správnej ceste zvlášť na svojom najväčšom trhu v Českej republike, a podarilo sa jej získať späť podiel na trhu. Teraz sa chce zamerať na ochranu pozície lídra na trhoch a na zvyšovanie príjmov z iných zdrojov ako je reklama, kam patrí napríklad predplatné. Tieto zdroje mali na minuloročných príjmoch skupiny podiel 17 percent, predstavovali 680,8 milióna USD.

CME spustila v roku 2011 internetovú službu Voyo, kde si môžu záujemcovia za predplatné púšťať niektoré relácie. Služba má 150.000 predplatiteľov a podľa Mainusche chce firma do tejto platformy ďalej investovať.

Spoločnosť založil pred dvoma desaťročiami miliardár Ronald Lauder. Teraz je hlavným akcionárom firmy americká mediálna skupina Time Warner. Spoločnosť je dominantným hráčom na trhoch na Slovensku, v Česku, Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku.

V júli firma uviedla, že v tomto roku očakáva zvýšenie prevádzkového zisku pred odpisom hmotného a nehmotného majetku (OIBDA) a pri konštantných výmenných kurzoch o 45 až 55 percent. Vlani OIBDA predstavoval 95,4 milióna USD.