Červené trenky nad Pražským hradom sa dostali do sveta

Červené trenky nad Pražským hradom sa dostali do sveta Reprofoto

Aj českého prezidenta Miloša Zemana si konečne všimli zahraničné médiá. Vďaka zoskupeniu Ztohoven.

 

 

 

Za rypnutie do prezidenta Miloša Zemana označila dnes americká agentúra AP vyvesenia červených treniek nad Pražským hradom, ktorým chcela skupina Ztohoven upozorniť na postoje "muža, ktorý sa nehanbí vôbec za nič". Akciu dáva AP do súvislosti s kritickým názorom českého prezidenta na migrantov smerujúce do Európy a s jeho nedávnou cestou do Číny.

 

Členovia zoskupenia Ztohoven stiahli 19. septembra na Pražskom hrade prezidentskú vlajku a vyvesili namiesto nej veľké červené trenky.
Agentúra píše, že členovia Ztohoven zvolili červenú farbu spodnej bielizne, pretože čínska vlajka má rovnakú farbu. Pripomína, že kritickí Česi hádzali na kontroverzného prezidenta vajcia kvôli jeho proruskému postoju k ukrajinskej kríze.
Správu agentúry prevzal denník The Washington Post a britská rozhlasová stanica BBC.

Obsiahlu informáciu o "gigantických červených trenkách" priniesol svojim čitateľom ukrajinský denník Ukrajinski novyny. Pripomínajú skoršie akcie skupiny Ztohoven a rozpísali výhrady, ktoré jej členovia Zemanovi svojím činom adresujú. Prináša tiež reakciu hovorcu Jiřího Ovčáčka vrátane slov o "fašisticky orientovanej pražskej kaviarni".

Za neuznaných umelcov a chuligánov, ktorým by mohol hroziť dlhoročný trest, považuje zoskupenie Ztohoven ruská štátna agentúra TASS. Členovia skupiny sa dostali do konfliktu so zákonom už mnohokrát, píše TASS a obsiahlo cituje z kritického vyjadrenia Ovčáčka.

"Podľa českých zákonov im hrozí dlhoročné väzenie za pošpinenie symbolu českej štátnosti," píše agentúra.