True Štúr – neobvyklá dráma o záhadnej smrti Štúra

True Štúr – neobvyklá dráma o záhadnej smrti Štúra

RTVS v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Crazy Company pripravila dokudrámu o pátraní po okolnostiach smrti Ľudovíta Štúra.

 

 

Dej sa odohráva v r. 1856 počas jednej januárovej noci v Modre. Hlavnou postavou filmu je tajomný Samuel Hronský (Robert Roth), ktorý prichádza na Štúrov pohreb. Nejde mu však do hlavy, že jeho priateľ zomrel tak nečakane a rozhodne sa preto vypátrať, či ho niekto nezniesol zo sveta.

Okrem množstva nečakaných informácií sa Hronskému podarí počas jednej mrazivej noci zistiť, že Štúr v skutočnosti nemiloval Adelu Ostrolúcku, že nebol homosexuál a že nezomrel násilnou smrťou (tri vžité novodobé mýty). Pravda je totiž niekedy nečakane jednoduchá.

Foto: RTVS

V ďalších úlohách sa predstavia Táňa Pauhofová, Vladimír Zboroň, Kamil Kollárik či Daniel Ratimorský. Autormi námetu a scenára sú Marián Prevendarčík, Michal Baláž a Zuzana Šajgalíková.

True Štúr kombinuje hraný dokument s animovaným filmom. Vizuálna stránka filmu je inšpirovaná estetikou filmu Sin City. V tejto kombinácii, ktorú vyjadruje i dvojjazyčný rýmovaný názov True Štúr, vidia tvorcovia príležitosť zložiť Štúrovi poklonu očami súčasnej generácie.

Odporúčame aj: RTVS pripravila k výročiu narodenia Štúra viacero relácií - podrobnosti aj celý program

Vo filme nevystupuje postava Ľudovíta Štúra. „Rozprávaním o Štúrovi bez Štúra sa pred našimi očami postupne skladá neobyčajný príbeh osamelého, nekompromisného a nenahraditeľného muža tak, ako ho videli jeho súčasníci. Všetky hrané scény, ktoré sú štylizované ako rozhovory, vychádzajú výhradne z historických prameňov," píšeu tvorcovia filmu.

„Tento projekt bol asi najzložitejší, najťažší a je to aj troška iný typ projektu. Predsa len, tento typ formátov, ako mu moderne hovoríme dokudráma, nie je u nás úplne vžitý," povedal šéf RTVS Václav Mika.