Majiteľ Markízy sa v štvrťroku vrátil do prevádzkového zisku

Majiteľ Markízy sa v štvrťroku vrátil do prevádzkového zisku

Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá v Slovenskej republike vlastní televíziu Markíza a ďalšie stanice, vytvorila v treťom štvrťroku prevádzkový zisk 28,9 milióna dolárov.

Pred rokom bola v strate osem miliónov USD. K celkovému zlepšeniu hospodárenia pomohli úsporné opatrenia a tiež rast trhu s televíznou reklamou, výsledok ale aj tak zaostal za odhadmi analytikov.

Prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) sa takmer strojnásobil na 8,4 milióna dolárov. Zaostal však za očakávaniami analytikov, ktorí ho v ankete agentúry Reuters odhadovali na 10,3 milióna dolárov.

"Celkovo CME predstavila o niečo slabšie výsledky, než trh očakával. Očistené tržby rástli 'len' o 5,2 percenta. Pozitívne správou je, že svižným tempom pokračuje oživenie v Českej republike a na Slovensku, avšak Rumunsko jednoznačne sklamalo. Trh by na výsledky mal reagovať mierne negatívne, "uviedol Václav Kmínek z Patria Finance.

Celkové tržby spoločnosti klesli o viac ako desatinu na 117,3 milióna dolárov, bez zahrnutia zmien devízových kurzov sa ale o päť percent zvýšili. Firma upozornila, že sa jej podarilo zlepšiť alebo udržať sledovanosť v hlavnom vysielacom čase v piatich zo šiestich krajín, v ktorých pôsobí.

Podľa Miroslava Frayera z Komerční banky sa potvrdili očakávané trendy, že silný dolár sa prejaví na poklese tržieb a výsledku naopak napomôžu úspory nákladov a jednorazový príjem z rozpustenia opravných položiek k daňovému auditu v Rumunsku.

Hlavným akcionárom CME je americká mediálna skupina Time Warner. CME okrem Slovenska prevádzkuje televízie v Česku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku a Slovinsku.