Talianska verejnosť je pobúrená. Televízia dala za rozhovor gréckemu exministrovi 24 tisíc eur

Talianska verejnosť je pobúrená. Televízia dala za rozhovor gréckemu exministrovi 24 tisíc eur Reprofoto RAI 3

Vlnu pobúrenia vyvolalo zverejnenie informácie, že talianska televízna spoločnosť RAI zaplatila bývalému gréckemu ministrovi financií Janisovi Varufakisovi za jeho vystúpenie 24.000 eur.

Varufakis poskytol televízii RAI 3 na konci septembra 22 minútový rozhovor a televízia mu okrem vyplatenej sumy zaplatila aj letenku prvou triedou, uviedla agentúra AFP.

Varufakis informácie zverejnil na svojom vlastnom blogu. Vraj tak chce vyvrátiť tvrdenia médií, že sa od svojho odstúpenia z funkcie tento rok v júli snaží na všetkých akciách len obohatiť. Konkrétne spomenul dvadsať akcií, na ktorých vystúpil zadarmo alebo len za preplatenie letenky v ekonomickej triede. Na ďalších troch vystúpil za honorár 500 až 1700 eur. Na zozname ale boli aj dve "komerčné vystúpenia", jedno práve pre televíziu RAI a druhé na konferencii v Singapure, za prvé si zarobil 24.000 eur a za druhé 28.800 eur.

Taliansky poslanec Renato Brunetta zo strany Forza Italia (FI) niekdajšieho premiéra Silvia Berlusconiho vyplatenie tak vysokého honorára kritizuje. "Takže si Taliani platia za RAI, aby televízia mohla platiť Varufakisovi? Dúfame, že to tak nie je," uviedla hovorkyňa strany Mara Carfagno.

Len tri dni pred rozhovorom v talianskej televízii vystúpil Varufakis aj na britskej BBC. Za účasť v hodinovej debate nič nedostal, len mu bola zaplatená letenka v ekonomickej triede.

Temperamentný ľavicový ekonóm, ktorý je milovníkom jazdy na motorke, svoje vysoké honoráre bráni tým, že vďaka nim môže zostať nezávislý a zároveň sú tak podporované jeho "ďalšie aktivity".