Sýrsky tréner Muhsin: Pozornosť novinárov utečencom pomáha

Sýrsky tréner Muhsin: Pozornosť novinárov utečencom pomáha Foto: MFDH Jihlava

Sýrčan prišiel do Jihlavy aj so svojím sedemročným synom Zaidom, ktorého pri incidente na hranici niesol v náručí.

Sýrsky futbalový tréner Usáma Abdal Muhsin sa do širokého povedomia zapísal ako utečenec, ktorému pri prechode srbsko-maďarskej hranice podrazila nohu televízna reportérka. Vzhľadom k tomu, že prípad vyvolal veľké pohoršenie, dostal šancu na nový život v Španielsku. Dnes bol hosťom Jihlavského festivalu dokumentov. Na novinárov vraj nezanevrel, pre utečencov sú podľa neho veľmi dôležití.

"Predstavujú pre nás bezpečie. Keď je niekde prítomný novinár a sú tam kamery, tak nám policajti ani vojaci nemôžu ublížiť," povedal Sýrčan. Situácia v Sýrii je podľa neho zúfalá.

S rodinou Muhsin najskôr odišiel do Turecka, kde žil viac ako dva roky. Odtiaľ, ako desaťtisíce ďalších, nedávno podstúpil plavbu do Grécka a potom pokračoval peši a vlakom cez Balkán. V Maďarsku, ako povedal, prežil najhoršie okamihy. Tamojšie zariadenia pre utečencov sú podľa neho podobné táborom pre vojnových zajatcov. "Jedlo vám podávajú cez sieť plotu, aj správanie ľudí je ako v armáde," opísal. Naopak - o 180 stupňov sa podľa neho zlepšilo správanie k utečencom v Rakúsku.

Príliv utečencov sa podľa Muhsina nezastaví, kým bude v Sýrii pokračovať krviprelievania. Situácia obyvateľov je tam podľa neho zúfalá. "Z územia Sýrie sa dá asi tak dvadsať percent označiť ako polobezpečné ... a zvyšok Sýrie je jednoducho peklo. Nedá sa ani vyjsť, aby ste si kúpili jedlo," povedal. okrem ostreľovania ľuďom často chýba aj voda a elektrina. "Aj keď nastane dočasný kľud, mnohí nemajú peniaze na to, aby odišli preč," opísal.

Muhsin uviedol, že ak by sa situácia v Sýrii upokojila, domov by sa vrátil, aby zúročil nové skúsenosti. Po zverejnení videa, na ktorom mu reportérka podrazila nohy, mu ponúkla prácu španielska futbalová škola na madridskom predmestí Getafe. Zostávajúci členovia Muhsínovej rodiny zostali v Turecku, ale vďaka ústretovosti španielskych úradov sa možno už v najbližších týždňoch všetci zídu.

Maďarská kameramanka Petra László bola kvôli incidentu prepustená a obvinená z výtržníctva. V nedávnom rozhovore pre list Izvestija uviedla, že naopak plánuje zažalovať Muhsina, pretože podľa jej tvrdenia zmenil svoje svedectvo. "Ja nechápem, čo tým myslí. Ja som nikam nešiel a nepodával výpoveď, ani som ju napokon nemenil," povedal dnes Sýrčan pre ČTK. Po zverejnení kauzy tiež čelil obvineniu, že v Sýrii bojoval za radikálov. Tieto obvinenia odmietol.