Maďarská kameramanka napísala list: Nie som bezcitná rasistka, ktorá kope do detí

Maďarská kameramanka napísala list: Nie som bezcitná rasistka, ktorá kope do detí Reprofoto

Maďarská kameramanka Petra László, ktorá na srbsko-maďarskej hranici podrazila nohu utekajúceho muža s dieťaťom na rukách a kopala aj ďalšie deti, sa ospravedlnila.

 

 

V liste, ktorý poslala denníku Magyar Nemzet, píše, že konala v panike a aj preto lebo sa bála. "Stovky migrantov prerazili policajný kordón, jeden z nich sa ponáhľal ku mne a hrozne som sa bála. A potom niečo vo mne prasklo." Tvrdí, že mala pocit, že sa musí chrániť, že sa bála, že bude napadnutá a že pri svojom konaní spanikárila.

"Nie som bezcitná rasistka, ktoré kope do detí. Nemyslím si, že si za to zaslúžim politický hon ako na čarodejnicu či mnohé vyhrážky, ktoré mi želajú smrť. Som len žena, od tej doby nezamestnaná matka malých detí, ktorá v panike urobila zlé rozhodnutie. Je mi to naozaj ľúto," napísala bývalá kameramnka súkromnej televízie N1TV, ktorá je blízka nacionalistickej strane Jobbik.

 

Viac: Maďarskom otriaslo video, ako novinárka kopala do utečencov

Incident sa odohral v utorok večer pri pohraničnej obce Röszke, kde v utečeneckom tábore končia migranti prekračujúci srbsko-maďarskej hranice cez železničnú trať. Zábery, ktoré ukazujú jej bezcitne konanie, obleteli celý svet a vyvovali množstvo reakcií.

Prípadom sa už zaoberá maďarská polícia, ktorá vypočula kameramankou. Informovala o tom dnes maďarská agentúra MTI. Polícia na svojich stránkach uviedla, že žena bola vypočúvaná ako podozrivá, vo väzbe ale nezostane.

Prípadom sa vo štvrtok začal zaoberať prokurátor z maďarskej župy Csongrád. Ako Sándor Toro uviedol, dostal niekoľko sťažností.

Videozáznam, ktorý rokovania kameramankou zachytával, sa na internete rýchlo rozšíril. Trestné oznámenie na kameramankou podali opozičné strany Demokratická koalície a Dialóg za Maďarsko.

Šéfredaktor N1TV oznámil, že novinárku okamžite vyhodil za "neprípustné správanie", a tým považuje prípad za ukončený. Opozičné strany však ohlásili, že podajú na kameramanku trestné oznámenie, v tom prípade by jej mohlo hroziť až päť rokov za mrežami.