Prezidentská kampaň v USA sa zvrhla, Obama je zdesený

Prezidentská kampaň v USA sa zvrhla, Obama je zdesený Foto: Facebook Donald Trump

Americký prezident Barack Obama ostro odsúdil predvolebnú rétoriku kandidátov na kreslo v Bielom dome a tiež násilnosti a strety, ktoré sprevádzajú mítingy republikánskeho favorita Donalda Trumpa.

 

 

Informovala o tom agentúra Reuters.

"Odmietam akékoľvek pokusy šíriť strach a vyvolávať násilie alebo navzájom proti sebe štvať Američanov," povedal Obama s tým, že je súčasným vývojom viac než zdesený. Vyhlásil tiež, že rétorika prezidentskej kampane nepredstavuje hodnoty Ameriky, preto musí prestať. V tejto súvislosti dodal, že príliš veľa amerických predstaviteľov o spornej kampani mlčí.

Jedným z najspornejších momentov kampane bol Trumpov sobotňajšej míting v Kansas City v americkom štáte Missouri, kde polícia proti stovkám demonštrujúcich použila slzný plyn. Už v piatok došlo na zhromaždení v Chicagu k potýčkam medzi Trumpovými priaznivcami a odporcami. Problémy sprevádzali aj Trumpove stretnutia s voličmi v Clevelande či Daytone.

Odporúčame aj: Trump retweetol výrok prisudzovaný fašistickému diktátorovi Mussolinimu

Trump z organizovania útokov svojich odporcov obvinil demokratického uchádzača o prezidentskú nomináciu Bernieho Sandersa a pohrozil, že na oplátku na jeho akcie vyšle svojich priaznivcov.

Sporné sú aj televízne debaty republikánskych kandidátov, ktorí používajú nadávky či sexuálnej narážky. Najviac je v tejto súvislosti osočovaný Trump, ktorý si v kritike islamu či prisťahovalcov neberie žiadne servítky. Nedávno tiež v očividné narážke na svoj penis uisťoval, že pri ňom je veľkosť úplne v poriadku. Reagoval tak na svojho rivala Marca Rubia, ktorý vyhlásil, že Trump má malé ruky a že takýmto ľuďom sa nedá veriť.

Odporúčame aj: Miliardár Trump ukradol do kampane pieseň Adele

"Hovoril o mojich rukách, že keď sú malé, tak aj niečo iné musí byť malé. Zaručujem vám, že tu nie je žiadny problém. Ručím za to," odpovedal na Rubiove slová Trump. Rubio využil urážku o veľkosti Trumpovcov rúk, ktorú už v 80. rokoch použil na magnátovu adresu istý magazín, ktorý Trumpa označil za "krátkoprstého burana".

Kvôli výrazom, ktoré predovšetkým republikánski kandidáti používajú, sa mnoho rodičov rozhodlo svojim deťom sledovanie debát zakázať. Mnohí detskí psychológovia zase odporúčajú, aby rodičia s deťmi o témach z debát diskutovali a všetko im vysvetlili.