Do kín prichádzajú po rokoch noví Básnici...

Do kín prichádzajú po rokoch noví Básnici... Foto: Bio Illusion/Bioscop

Po dvanástich rokoch sa v kinách objaví ďalší, už šiesty diel série režiséra Dušana Kleina a scenáristu Ladislava Pecháčka o básnikoch. Tentoraz pod názvom Ako básnici čakajú na zázrak alebo Ako už básnici naozaj dospievajú ...

 

 

Ukážky dnes tvorcovia predstavili novinárom v Prahe.

Štěpán, Kendy a Karas sú stále kamarátmi. Ich zmysel pre humor aj schopnosť sebairónie, možno už s ľahkým nádychom skepsy, im pomáha vyrovnať sa s neusporiadanými životmi. Kendy má plné zuby reklám a ide za svojím snom natočiť celovečerný film. Karasa zaujíma učiteľka Drábková. Štěpán je zástupcom primára v nemocnici, kde bojuje s neústupnou riaditeľkou. Tou je jeho stará známa Vendulka "utešiteľka". Najväčšou starosťou je pre neho trinásťročný syn, ktorého vychováva sám. Jeho kamaráti sa rozhodnú, že pre neho nájdu tú pravú. Nie sú ale sami, kto tento nápad dostal.

Foto: Bio Illusion/Bioscop

Komédia, ktorá sa nakrúcala v Prahe, Kladne či Mělníku, opäť prináša režijnú poetiku Dušana Kleina, pesničky Jaroslava Uhlíře, ktorého doplnil Ondřej Brzobohatý, aj kreslené pasáže Adolfa Borna.
Herci sa vrátia v takmer celej zostave: Pavel Kříž, David Matásek, Josef Somr, Eva Jeníčková, Pavel Zedníček, Lukáš Vaculík. Objavia sa aj nové tváre, napríklad Linda Rybová, Nela Boudová, Eva Holubová, Jiří Lábus, Josef Abrhám a Filip Antonio ako Štěpánek junior.

Dvojhodinový film vznikol v produkcii Bia Illusion. Do kín na Slovensku sa film dostane koncom apríla.

Foto: Bio Illusion/Bioscop

Prvý diel série nazvaný Ako svet prichádza o básnikov prišiel do kín v roku 1982. Na neho nadviazali filmy Ako básnici prichádzajú o ilúzie (1984), Ako básnikom chutí život (1987), Koniec básnikov v Čechách (1993) a konečne Ako básnici nestrácajú nádej (2003).
Sedemdesiatšesťročný Klein dúfa, že sa mu podarí natočiť ešte dva diely, ktoré má pripravené.