Islandský premiér ušiel z interview

Islandský premiér ušiel z interview Reprofoto youtube SVT

Premiér Islandu Sigmundur Davíð Gunnlaugsson je jedným zo svetových štátnikov, ktorí sú zapletení do škandálu so zverejnenými dokumentami investigatívnych novinárov tzv. Panama Papers.

 

 

Podľa nich cez offshoreovú spoločnosť zatajil miliónové investície do bánk vo svojej krajine. Keď sa ho na to začali pýtať počas vopred dohodnutého rozhovoru redaktori švédskej televízie SVT zostal zaskočený. Najprv habkal, potom sa postavil zo stoličky oproti novinárom a nakoniec vybral mikrofón spoza saka, s tým, že nie je pripravený odpovedať na tieto otázky a odišiel.

Viac: Médiá zverejnili uniknuté zoznamy politikov a biznismanov s majetkom v daňových rajoch

Právna firma Mossack Fonseca, odkiaľ dokumenty o využívaní daňových rajov unikli, pomohla v roku 2007 Gunnlaugssonovi a jeho manželke Anne Sigurlaug Pálsdóttirovej kúpiť na Britských Panenských ostrovoch firmu Wintris. Keď sa Gunnlaugsson stal v roku 2009 poslancom, svoj 50-percentný podiel vo firme zamlčal. O osem mesiacov tento podiel predal manželke za jeden dolár.

Odporúčame aj: Ako unikli dáta o pochybnom podnikaní politikov, podnikateľov a celebrít?

Offshoreovú firmu údajne využili k investíciám miliónov dolárov, ktoré Pálsdóttirová zdedila. Súdne dokumenty dokazujú, že firma Wintris mala významný investičný podiel v troch veľkých islandských bankách, ktoré v dôsledku finančnej krízy zbankrotovali. V dokumentoch je spoločnosť vedená ako veriteľ, ktorý mal v bankách miliónové pohľadávky. Gunnlaugsson sa v roku 2013 stal islandským premiérom a bol zapojený do rokovaní o bankách, ktoré mohlo ovplyvniť hodnoty dlhopisov držaných firmou Wintris.

Premiér sa začal potiť približne od 4:30 min. rozhovoru.