Nemecko prekvapuje: Súhlasí so stíhaním satirika kvôli básni o tureckom prezidentovi

Nemecko prekvapuje: Súhlasí so stíhaním satirika kvôli básni o tureckom prezidentovi Reprofoto NDR

Pred novinármi to oznámila kancelárka Angela Merkelová.

 

Nemecká vláda dnes vyhovela tureckej žiadosti a súhlasila so začatím trestného stíhania satirika Jana Böhmermanna kvôli básni zosmiešňujúce vo verejnoprávnej televízii ZDF tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pred novinármi to oznámila kancelárka Angela Merkelová. V právnom štáte má o prípadnom porušení zákona podľa nej rozhodovať prokuratúry a súd, nie vláda. Kabinet chce podľa Merkelovej predložiť tiež novelu, na základe ktorej by trestný čin urážky orgánov alebo predstaviteľov cudzieho štátu zo zákona po roku 2018 zmizol.

Böhmermann na konci marca vo svojom satirickom programe Neo Magazin Royale predniesol báseň o tureckom prezidentovi Erdogana, ktorá obsahovala rad vulgarizmov. Tureckého prezidenta v nej predstavil ako človeka, ktorý porušuje ľudské práva, ale okrem iného prevádzkuje aj sex so zvieratami.

V koalícii podľa Merkelovej panovali rôzne názory, či vyhovieť tureckej žiadosti a začať stíhanie alebo nie.
Súčasná podoba zákona vyžaduje, aby o trestné stíhanie za urážku predstaviteľa cudzieho štátu požiadal sám štát, ktorého predstaviteľ bol urazený. Súhlasiť s ním následne musí spolková vláda. Ankara podala príslušnú žiadosť na začiatku týždňa.

"Rozhodnutie považujem za chybné. Trestné stíhanie satiry kvôli 'urážke majestátu' do modernej demokracie nepatrí," uviedol v prvej reakcii na twitteri predseda sociálnodemokratickej frakcie v nemeckom Spolkovom sneme Thomas Oppermann. Kritici nemeckej vláde vyčítajú, že na Ankaru berie ohľad len kvôli jej dohode s Európskou úniou, ktorá okrem iného umožňuje vrátenie migrantov z Grécka do Turecka.

Böhmermann svojou kritikou tureckého prezidenta nadviazal na satirickú reláciu extra 3 v regionálnej Severonemeckej televízii NDR, v ktorom už skôr zaznela zosmiešnujúce pieseň na Erdoganov účet. Autori v nej kritizovali napríklad procesy proti novinárom a turecké útoky na kurdskom území. Ankara vtedy reagovala predvolaním nemeckého veľvyslanca.

Satirik Böhmermann následne vo svojej básni predstavil tureckého prezidenta ako niekoho, kto prevádzkuje sex s ovcami či kozami, kto bije dievčatá a sleduje detské porno, ale aj ako homosexuála. Prirovnal ho takisto k povestným Rakúšanom Josefovi Fritzlovi, ktorý viac ako 20 rokov väznil v pivnici svoju dcéru a splodil s ňou sedem detí, a Wolfgangovi Priklopilovi, ktorý väznil osem rokov Nataschu Kampuschovú. Vulgarizmy na účet tureckej hlavy štátu a zosmiešňovanie jeho mužstva odprevadil kritikou údajného potláčania menšín v Turecku vrátane Kurdov či kresťanov.

Za porušenie zákona o urážke cudzích činiteľov v Nemecku hrozia až tri roky väzenia alebo peňažná pokuta. V prípade preukázania nactiutrhania sa môže odsúdený za mreže dostať až na päť rokov.

V minulosti zaplatili pokutu napríklad karikaturisti denníka Kölner Stadt-Anzeiger, ktorí v roku 1964 urazili počas štátnej návštevy iránskeho šacha Rezu Pahlavího.

Turecký prezident už prostredníctvom nemeckého právnika podal aj občianskoprávnu žalobu. Böhmermann kvôli afére dostal aj niekoľko vyhrážok a od utorka má pridelenú policajnú ochranu. Pozastavil tiež prípravu nových televíznych relácií.