Duel prezidentských kandidátov bez moderátora dopadol katastrofálne

Duel prezidentských kandidátov bez moderátora dopadol katastrofálne Reprofoto ATV

Rakúska televízia experimentovala. Pred druhým kolom prezidentských volieb zvolila neobvyklý formát televízne debaty, keď spolu dvojica kandidátov diskutovala bez moderátora.

 

 

Výsledok bol ale katastrofálny, súdiac podľa rakúskych a nemeckých komentátorov. Kandidáti - Norbert Hofer (FPÖ) a Alexander Van der Bellen (Zelení) - spolu hovorili spôsobom, ktorý podľa niektorých znižuje dôstojnosť prezidentského úradu.

Podľa rakúskeho denníka Kurier zviedli obaja kandidáti v nedeľu na súkromnej televíznej stanici ATV útočný a niekedy aj podpásový slovné súboj. Trištvrte hodinová debata bez moderátora a obsahového vedenia bola podľa denníka experimentom, ktorý nemal šancu na úspech. Obaja kandidáti v nej podľa neho premeškali šancu získať politické body.

Podľa politického analytika Thomasa Hofera mala debata plná vzájomných výpadov úroveň materskej škôlky a obaja uchádzači o post hlavy štátu sa zosmiešnili. Odborník na verejnú mienku Peter Hajek zase hovoril o tom, že kandidáti neboli schopní dostať sa zo špirály osobných výpadov.

Denník Wiener Zeitung označil debatu kandidáta populistickej Slobodnej strany Rakúska a kandidáta zelených za rétorický zápas vo voľnom štýle, komentátor nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung zase za zápas v bahne, rakúsky denník Krone diskusiu hodnotí ako debakel.

Rakúska televízia podobný model debaty využila naposledy pred niekoľkými desaťročiami.

Druhé kolo rakúskych prezidentských volieb sa uskutoční v nedeľu 22. mája. Prvé kolo hlasovania viedlo na rakúskej politickej scéne k dramatickým otrasom, keď aj kvôli neúspechu sociálnodemokratického kandidáta opustil funkciu rakúskeho kancelára Werner Faymann.