Richard Sulík žaluje Havrana za status na Facebooku

Richard Sulík žaluje Havrana za status na Facebooku Reprofoto youtube demagog.sk

Predseda SaS žiada od moderátora RTVS Michala Havrana verejné ospravedlnenie na Facebooku, náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 10 tisíc eur a náhradu za súdne trovy.

 


Richard Sulík začiatkom decembra podal na Okresnom súde žalobu na ochranu osobnosti na moderátora relácie Večera s Havranom. Predseda SaS nežaluje Havrana za reláciu ani za článok, ale za status, ktorý zverejnil moderátor RTVS na svojom verejnom profile na Facebooku, v ktorom Havran kritizoval Sulíka.

 

Začiatkom októbra zverejnil Sulík komentár na blogu s názvom Môj tip: Vyhrá Trump, kde okrem iného v predvečer amerických prezidentských volieb a vysvetľuje, prečo si myslí, že v súboji vyhrá Trump. „Hlavný dôvod je, že žijeme v pomýlenom svete prehnanej politickej korektnosti. Bojuje sa za práva všelijakých menšín, za práva migrantov, za zákazy čo len náznaku diskriminácie, proti najmenším prejavom extrémizmu, xenofóbie, rasizmu... s výsledkom, že biely, pracujúci, heterosexuálny a dane platiaci americký muž je v Amerike najväčším chudákom. A práve títo a ich rodiny zvolia Trumpa," napísal Sulík.

Michal Havran reagoval na Sulíkov komentár na svojom profile na Facebooku.

Sulíka pobúrila veta: „Mali sme v Európe takých liberálov, ako Jörg Haider, alebo Pim Fortuyn. Tiež začínali ako psychotickí libertariáni a skončili, rovnako ako Richad Sulík, ako trapnučkí fašisti."

„Uvedeným konštatovaním prirovnal žalovaný žalobcu bez akéhokoľvek vecného základu k Jörgovi Haiderovi a Pimovi Fortuynovi a súčasne ho nazval „trapnučkým fašistom. Nemožno taktiež opomenúť prirovnanie žalobcu k psychotickému libertariánovi, pre ktoré žalovaný nemá žiaden konkrétny a overiteľný dôvod," píše v žalobe Sulíkov právnik, podľa ktorého Havran označil Sulíka verejne za fašistu.

„Vzhľadom k tomu, že žalobca nie je a ani nikdy nebol fašistom, nespráva sa ako fašista a vonkoncom sa neprezentuje vyjadreniami, za ktoré by mohol byť označený ako fašista, dôrazne sa ohradzuje voči uvedenému tvrdeniu a akémukoľvek prirovnaniu k Jörgovi Haiderovi a Pimovi Fortuynovi. Taktiež žalobca namieta akúkoľvek paralelu, že títo politici tiež začínali ako psychotickí libertariáni s jeho menom," píše sa v žalobe.

Žalobe predchádzala písomná žiadosť o verejné ospravedlnenie sa. Havran podľa právnika na výzvu nereagoval.

 

Aktualizácia 20.12. Sulík žaluje Havrana. Havran žaluje Sulíka