Šéf Markízy: Prísny intelektuál môže mať pocit, že to nie je „skutočné“ spravodajstvo

Šéf Markízy: Prísny intelektuál môže mať pocit, že to nie je „skutočné“ spravodajstvo

Do Markízy prišiel pred takmer pol rokom. Dnes obhajuje reality šou a nemá problém tancovať v Happy videu televízie. O šéfoch iných televízií hovorí s úctou, ale Františka Borovského v Markíze nechce. V rozhovore pre Omédiách.com generálny riaditeľ Markízy MATHIAS SETTELE hovorí, že žiadne pravidelné politické diskusie ako Na telo nebudú, ani relácie ako Modré z neba. Lebo politika sa rieši na iných fórach a Modré z neba bolo na hrane.

 

 

 

 

Rozprávali ste sa so šéfmi konkurencie?

Niekoľkokrát som sa už stretol s Václavom Mikom. Je to šarmantný chlapík, príjemne sme sa porozprávali. Medzičasom som sa už zoznámil aj s Marcelom Gregom (JOJ) a Martinom Ilavským (TA3).

Vzali by ste do Markízy Františka Borovského, ktorý nedávno skončil v JOJ?

Nie.

Foto: MarkízaPôsobili ste v televíziách v mnohých štátoch. Ako vnímate konkurenčné prostredie na Slovensku? Má špecifiká?

Televízne prostredie na Slovensku je štandardným trhom, ktorý má verejnoprávnu televíziu, súkromné televízie a niekoľko menších televízií. Špecifikom Slovenska, čo v iných krajinách nebýva zvykom, je súťaž jeden na jedného. To znamená, že v jednom slote ponúkajú televízie rovnaký produkt. Konkurencia tu funguje iným spôsobom.

Aj preto ste Hlas Česko Slovenska zaradili do iného programového slotu tak, aby nešiel proti X Factor - podobnej šou na JOJ?

Na tango treba dvoch. Sme jednotka na trhu, a preto sme to my, kto stanovuje rámec, na ktorý reagujú ostatní hráči. Nemôžeme však ovplyvňovať rozhodnutia iných televízií. V konečnom dôsledku ale rozhoduje divák, ktorý si vyberie. A pre diváka je najlepšie, ak si môže vyberať z rôznych možností.

Podľa výsledkov sledovanosti talentových šou, tie čísla sú výrazne nižšie, ako to bolo pred niekoľkými rokmi. Nemyslíte si, že Slovensko je už unavené z talentových šou? Neplánuje si dať Markíza s týmto typom programu prestávku?

Nie je dôvod uvažovať o zmene. Hlas Česko Slovenska dosahuje skvelé výsledky. Záujem divákov ovplyvňujú viaceré faktory, napríklad chémia medzi členmi poroty. Tá robí pre úspech formátu veľmi veľa a nám sa podarilo vyskladať skvelú porotu.

Reality šou ako Farma alebo Hlas budú fungovať vždy, lebo vždy tu budú ľudia, ktorí sa chcú presláviť. A keď je casting vyskladaný dobre, takéto formáty môžu fungovať ešte dlho. Napríklad rôzne televízne kvízy fungujú už približne 50 rokov. Princíp ostáva, mení sa len spracovanie. Ako reality šou tak aj talentové šou môžu byť preto na obrazovkách ešte dlho, len musia byť spracovávané novým a zaujímavejším spôsobom.

Záujem o reality šou je menší. V svojich začiatkoch sa sledovanosť takýchto šou približovala aj k miliónom divákov, teraz ste spokojní, keď má polovicu?

Nemôžeme porovnávať mediálny trh dnes a pred niekoľkými rokmi. Dnes je situácia iná. Existuje viac televízií, viac ľudí je online. Ratingy sú limitované množstvom ľudí, ktorí zvyknú sledovať televízne vysielanie. Keď hrá hokej SR-ČR, vtedy je zásah aj 70 percent. Ale pri iných programoch sa v dnešnej dobe pohybujeme pri iných číslach.
Záujem o relácie sa však dá merať aj sekundárnym zásahom, teda keď produkujú ďalšie príbehy. Napríklad Búrlivé víno - keď sa píše o hercoch, o príbehoch, o vzťahoch. Seriál generuje množstvo iných tém, posúva sa do iných médií, a to konkrétny brand opäť posilňuje.

Nové médiá ohrozujú televízny biznis?

Predstavujú výzvu. Televízia sa musí usilovať byť atraktívna ako médium. V prípade televízií, ktoré disponujú aj atraktívnymi internetovými projektmi, je výhodné stavať na komplementárnosti oboch prostredí.

Na Slovensku bola relácia Modré z neba medzi istou skupinou divákov fenoménom. Myslíte si, že by táto relácia fungovala aj inde? Napríklad v Rakúsku?

Modré z neba je šou talianskeho typu - dlhá, plná emócií. Podobné charitatívne projekty boli samozrejme aj v Nemecku a Rakúsku, ale finálne spracovanie vyzeralo inak.

Pochádzate z Rakúska, z iného televízneho aj kultúrneho prostredia. Videli ste Modré z neba. Čo si o tejto relácii myslíte?
Nie je to o národnosti generálneho riaditeľa, ale o tíme, ktorý riadi televíziu. Sledujem všetky relácie a v prípade nových formátov si vždy pozriem prvé epizódy.

Páči sa vám Modré z neba?

Koncept relácie bol zaujímavý. Prinášal kombináciu reálneho prostredia, v ktorom ľudia žijú, a štúdiovej šou. V minulosti to bola pre Markízu ideálna relácia, stredná cesta. V poslednom čase sa už však v istých prípadoch dostávala na hranu.

Nechystáte niečo podobné, spojené s pomocou, emóciami?

Charita nemá byť o šou, má to byť o skutočnej pomoci. Markíza obnovuje Nadáciu televízie Markíza. Máme v pláne pri nej spolupracovať s niekoľkými renomovanými inštitúciami z oblasti charity. Aj takýmto spôsobom chceme dať spoločnosti niečo späť. Súčasťou toho môže byť aj nejaký galavečer, alebo event spojený s jej činnosťou.

Ako riaditeľ musí mať prehľad o programe. Ako sledujete slovenský trh, keď nerozumiete jazyku? Necítite handikep?

Sú veci, pri ktorých na jazyku natoľko nezáleží. Dôležité je poznať televíziu ako celok. Potrebujete development, musíte vedieť robiť program, musíte poznať tok financií. Pokiaľ ide o obsah reportáží alebo scenár seriálov, to mi kolegovia preložia.

Pre televíziu je dôležité aj spravodajstvo. Tam ako získavate prehľad?

Televízia je špecifické médium práve tým, že ponúka obraz. Ten prináša až 70 percent informácií. Potom nasleduje spôsob spracovania, text. Nehovorím, že to nie je podstatné a že to netreba kontrolovať, ale ak reportér nie je dôkladný, pokiaľ ide o faktografiu, alebo o obsah, tak nemá čo robiť v tíme.

 

S príchodom Henrichu Krejču stúpla sledovanosť správ, ale zároveň v spravodajstve začali pribúdať bulvárne prvky. Krejča hovoril, že spravodajstvá má byť ako kino. Čo si myslíte majú byť správy aj zábavou, alebo je dôležitejšia skôr ich informačná hodnota?

Spravodajstvo je súčasťou profilácie našej televízie. V prípade mimoriadnych udalostiach prinášame špeciálne vysielania. To robíme kvôli obsahu, nie kvôli číslam. Vtedy som spokojný aj s nižším podielom, lebo tam ponúkame analýzy odborníkov, skvelé reportáže, celkovo spôsob spracovania, ktorý je náročnejší. Samozrejme, aj tu sa výsledky sledovanosti líšia v závislosti od témy – špeciál o Ukrajine prilákal menej divákov ako volebné štúdio po druhom kole prezidentských volieb, kde sme dosiahli sledovanosť až 33% (CS 12-54).

Na druhej strane sme komerčná televízia a aj spravodajstvo musí prinášať výsledky sledovanosti. A to automaticky súvisí s tým, že neprinášame len spravodajstvo o politike a ekonomike, ale aj reportáže, ktoré spracovávajú sociálnu problematiku, módu, lifestyle, vedu, nové médiá. Ak robíte hodinové správy na takom malom trhu, ako je Slovensko alebo aj Rakúsko, je logické, že len časť zo štruktúry bude mať klasické spracovanie, ostatné je magazínový štýl.

Základným princípom nášho spravodajstva je však stále, že sme očami a ušami našich divákov. Robíme spravodajstvo pre ľudí a o ľuďoch tak, aby mu rozumeli a aby malo pre nich význam.

Hodinové správy večer, ďalšie o 17, predtým boli aj o 22? Nie je to zbytočne veľa na tak malé Slovensko?

Verejnoprávna televízia v Rakúsku má oveľa viac spravodajstva a publicistiky v rôznych formátoch. My sme komerčná televízia, takže u nás hodinové správy večer a pol hodinové o 17-tej sú tak akurát. Prísne intelektuálny divák môže mať pocit, že to nie je „skutočné" spravodajstvo. Spravodajstvo komerčnej televízie však funguje iným spôsobom ako spravodajstvo verejnoprávnej televízie. Sme orientovaní na mainstream, lebo sme mainstreamová televízia, to znamená, že chceme pokryť čo najširšiu skupinu divákov.

Na Markíze bolo pred vašim príchodom viac politiky. Bola politická diskusná relácia Na telo, pred rokmi Sito. Viac priestoru sa venovalo politike pred voľbami, počas volieb. Teraz sa politike najviac venuje TA3. Teraz je politiky v Markíze menej, politická publicistika nie je vôbec, prečo?

Nemyslím si, že máme menej pokrývané voľby.

Napríklad župné voľby mali výrazne menej priestoru, ako bežne pri iných voľbách.

Župné voľby na Slovensku vnímajú ľudia inak ako parlamentné alebo prezidentské. Vzhľadom na ich charakter vyžadujú aj odlišný spôsob spracovania. Volebné výsledky ukázali, že sme asi trochu podcenili kotlebovský efekt. Na druhej strane si veľmi ctíme demokratické princípy a nemyslím si, že je vhodné dávať extrémistickým názorom prehnaný priestor.

Pokiaľ ide o komunikovanie politických tém, spoločnosť je už dnes niekde inde, ako bola pred piatimi rokmi. Aj štýlom politiky, aj tým, na akých fórach sa o nej hovorí. Je tu Facebook, Twitter. Politici, ich fanúšikovia si zakladajú fan page, diskutujú, zdieľajú fotky a videá. Tento druh komunikácie funguje oveľa rýchlejšie.

Takže pravidelná politická diskusia sa nevráti?

Ak to situácia vyžaduje, vysielame špeciály Na telo. Každý deň však vysielame hodinové správy a to predstavuje dostatočný priestor, aby sme dostatočne pokryli aktuálne témy. Ak to situácia vyžaduje a téma je natoľko závažná, vieme do vysielania veľmi flexibilne zaradiť špeciál, ako tomu bolo nedávno v prípade situácie na Ukrajine, ale aj dvoch diskusií a dvoch volebných štúdií v čase prvého a druhého kola prezidentských volieb.

Čo hovoríte na počet nových televízií, ktoré na Slovensku vznikli. Nie je ich veľa? Vznikli pri Markíze aj JOJ. Sú skôr second handové, bez vlastnej tvorby. Mám pocit, že vznikli hlavne preto, aby bolo kde zavesiť reklamu.

V ponuke operátorov majú diváci až okolo 150 televíznych staníc, takže tie naše, resp. patriace do skupiny JOJ, určite nie sú navyše. Potom už len záleží na tom, aby si dokázali nájsť svojho diváka, a to sa im evidentne darí. Naša Doma a Dajto nie sú malé stanice, majú 4-5 percentný podiel na trhu, takže ide skôr o stredne veľké stanice. V žiadnom prípade by som ich neoznačoval ako second handové. Máte pravdu, že na Dajto a Doma nemáme vlastnú tvorbu. V momente, ako sa revitalizuje trh, však ponúkneme aj tú.
Napríklad na Dajto môžete každý pracovný deň vidieť dva filmy, v niektorých prípadoch ide dokonca o premiéry, ale predovšetkým sú to veľmi zaujímavé tituly, ktoré dosahujú dobré výsledky. Na Doma zasa máme Doktorku Zoe, premiérový seriál Kráska a zviera, takže opäť niečo iné. Neznamená to, že ak by na trhu boli zo slovenských televízií len Markíza a JOJ, ich ponuka by bola hutnejšia. Deň má len 24 hodín a do programu nevtesnáte viac. Navyše, ľudia vždy budú hľadať inú alternatívu. Preto sa televízie rozhodli ponúknuť im ju.

Čo chystáte pre tieto stanice z pohľad vlastnej tvorby?

Pracujeme na viacerých menších formátoch pre Doma, ale už počas Veľkej noci divákom ponúkneme špeciálny televízny event – Hitovica.

Začali ste nakupovať športové práva. Nebude Dajto inklinovať do budúcna viac k športu?

Nie. Dajto je stanica orientovaná na komédie a filmy. Na trhu je veľa iných športových staníc. Ale ak získame športové práva za dobrú cenu, tak ich kúpime.

Aké novinky prinesiete na jeseň?

Bolo by predčasné hovoriť o tom. V tejto chvíli dokončujeme leto. Medzi novinkami však bude napríklad seriál Doktori, na ktorom sa pracuje a vyzerá naozaj veľmi dobre.