Podrobnosti o spore medzi RTVS a Štefanom Hríbom

Podrobnosti o spore medzi RTVS a Štefanom Hríbom Foto: Týždeň

„Je pre nás nepredstaviteľná ďalšia spolupráca s vydavateľstvom W Press, ako dodávateľom formátu Pod lampou," hovorí RTVS.

 


RTVS už nechce Lampu od vydavateľstva .týždňa W Press. šéfovi RTVS Václavovi Mikovi pretiekol pohár trpezlivosti pri kauze splatenia pokuty za reláciu o Kauze Cervanovej. Ťažké srdce má RTVS na Hríba aj za ďalšie veci.

 

Jedným z hlavných dôvodov sú podĺa RTVS udalosti, ktoré nasledovali po tom, ako Najvyšší súd rozhodol, že RTVS musí zaplatiť pokutu za nevyváženosť v relácii o Kauze Cervanová. Pokutu požadovala RTVS zaplatiť od dodávateľa programu vydavateľstva W Press. Aj keď Hríb nesúhlasil s pokutou, pristúpil na Dohodou o urovnaní medzi RTVS a spoločnosťou W Press a pokutu RTVS zaplatil.

„Zdôrazňujeme, že RTVS k tejto záležitosti pristúpila maximálne ústretovo, pretože k škode, ktorá vznikla, uplatnila najnižšiu možnú zmluvnú pokutu. Dohoda o urovnaní nebola jednostranným aktom, ale súčasťou konsenzu oboch zmluvných strán," píše RTVS vo svojom stanovisku. Hríb mal a aj zaplatil pokutu, ktorú dala RTVS za Lampu licenčná rada vo výške 50 tisíc a ďalšiu zmluvnú pokutu zníženú z pôvodných 10 tisíc eur na tisíc eur ktorá vyplývala zo zmluvy medzi RTVS a W Press.

W Press dohodu podpísal a pokutu zaplatil, aj keď, ako hovorí Štefan Hríb, stále je presvedčený, že zmluvu neporušil. Ale na mimosúdnu dohodu pristúpil, lebo v prpade, ak by sa s RTVS súdil, bola tam hrozba, že počas trvania súdneho sporu by sa nesmela vysielať Lampa.

„RTVS uzavrela túto dohodu s vedomím, že spoločnosť W Press má uzatvorené zmluvné poistenie na tento typ spôsobených škôd. O čom Hríb na rokovaní informoval a RTVS mu tento poistný nárok písomne potvrdila," píše RTVS. Vedenie RTVS ostalo prekvapené, keď Hríb začal oslovovať čitateľov týždňa cez marketingové aktivity na konci roka, aby sa poskladali na pokutu.

Viac: Hríb zháňa peniaze na likvidačnú pokutu za Lampu

„Je pre nás absolútne neprijateľné, aby RTVS ako nezávislá verejnoprávna inštitúcia bola takýmto spôsobom spájaná s komerčnými vydavateľskými aktivitami spoločnosti W PRESS," píše RTVS, ktorá oznámila, že ďalšia spolupráca s vydavateľstvom W Press je neprijateľná.
Režisér relácie Mário Homolka tvrdí, že spoločnosť W Press nedostala ani euro od poisťovne. „Tá poistka sa vzťahuje na prehraté súdne spory a W Press neprehral žiaden súdny spor. Prehrala ho RTVS."

RTVS má však na Hríba ťažké srdce aj za iné veci. Išlo o prípad, keď mal .týždeň kampaň, „poznáš ma z telky a nepoznáš môj časopis?," kde nesúhlasili s tým, že súčasťou kampane na týždeň je pôsobenie Hríba v RTVS. Ale aj relácia o oligarchizácií médií, do ktorej nebola pozvaná Penta.

Viac: Penta a Haščák sa prihlásili k financovaniu .týždňa

"Žiadnu dohodu sme neporušili, naopak, naplnili sme ju zaplatením celej sumy. V čom je problém u Václava Miku, netušíme," reagoval Hríb na Facebooku. „Na jeseň som mu povedal, že cez poisťovňu to zrejme nepôjde, v decembri som mu to potvrdil listom," tvrdí Hríb.

„Mám dôvod si myslieť, že tie pravé dôvody sú mimo Vaša Miku a on zúfalo hľadá zástupný problém. Aj ja som bol pri opakovaných rozhovoroch, kde nám Mika hovoril, pod akými veľkými politickými tlakmi on je, ako nás musí chrániť. Zrejme nevie ustáť tie tlaky. No to, že ich nevie ustáť, keď sa väčšina čitateľov a divákov Lampy vyzbierala na väčšinu tej pokuty, tak to je cynizmus ruského typu," reagoval Homolka. Mika sa osobne k téme nechcel vyjadriť. „ Keďže v najbližších dňoch predpokladáme rokovania k tejto téme, generálny riaditeľ sa pochopiteľne nebude bližšie osobne vyjadrovať. Avšak rozhodne odmietame akékoľvek tlaky, ak tým sú myslené politické v tejto súvislosti," povedala hovorkyňa RTVS.

Ohľadom Lampy a pôsobenia Hríba v RTVS a predtým v STV boli konflikty s vedením aj v minulosti.