Adeptka na ministerku kultúry Martina Šimkovičová je roky nástrojom proruskej dezinfoscény

Adeptka na ministerku kultúry Martina Šimkovičová je roky nástrojom proruskej dezinfoscény Reprofoto TV Slovan

Aj keď Martinu Šimkovičovú zvyknú médiá predstavovať ako bývalú moderátorku televízie Markíza, už dávno s klasickými médiami nemá nič spoločné. Bývalá tvár hlavných správ Markízy, známa aj ako spoločníčka Vila Rozborila v zábavnej relácii Cestoviny, posledné desaťročie intenzívne šíri dezinformácie, homofóbne názory, propaguje antisystémové strany a je veľmi blízko proruským dezinformačným aktivitám na Slovensku. Práve túto osobu chce Andrej Danko posadiť na ministerstvo kultúry.

Televízny príbeh Martiny Šimkovičovej

Kariéru moderátorky hlavných správ Markízy ukončili Šimkovičovej nenávistné statusy proti utečencom, po ktorých sa s ňou vedenie televízie rozlúčilo. V roku 2015 bola tvárou pripravovanej celoplošnej INTV, bol to neúspešný projekt konšpiračnej televízie, ktorá vznikla s veľkými plánmi, bohatými finančnými zdrojmi bez priznaného majiteľa. Televízia mala v Bratislave vysielacie štúdio, zhromaždilo sa tam mnoho ľudí z dezinfoscény, napríklad zo Slobodného vysielača, nejaký čas provizórne aj vysielali, no zabudli si požiadať o licenciu a pred ostrým štartom aj skončili. Šimkovičová sa dostala do parlamentu na kandidátke Sme rodina, a tak sa s projektu INTV stiahla.

Od začiatku politickej kariéry mala názorovo najbližšie k proruskému exposlancovi Petrovi Marčekovi, ktorý poskytol Kollárovcom pre Sme rodina vlastnú stranícku platformu a po jeho boku slúžila proruským a antisystémovým záujmom na Slovensku. S Marčekom pre extremistické názory z parlamentného klubu Sme rodina odišla a v parlamente obaja pôsobili ako nezávislí. Po odchode z parlamentu sa stala tvárou novej politickej strany Marčeka Hlas ľudu, za ktorú neúspešne kandidovala do europarlamentu – aj s homofóbnou agendou.

Roky po boku Marčeka a jeho ruských záujmov

Stranu Hlas ľudu poskytol Marček na jar 2021 odídencom od kotlebovcov na čele s Milanom Uhríkom na vznik hnutia Republika. Podpredsedom bol Marček ako špecialista na „vzťahy s východnými krajinami“, v hnutí sa pôvodne rátalo aj so Šimkovičovou. Nakoniec oficiálne do strany nevstúpila ale pomáhala s propagáciou hnutia pomocou narýchlo založenej pofidérnej online televízie Slovan, ktorú založila s priateľom ortopédom Petrom Kotlárom. Práve ľudia z tohto Marčekovho/Uhríkovho hnutia boli najčastejšími hosťami TV Slovan. Na tribúnach pri Marčekovi rečnili aj Kotlar so Šimkovičovou a o Republike hovorili ako o vlastnom hnutí.

Marček študoval a žil dlhé roky v Moskve, jeho otec bol za socializmu poradcom veľvyslanca v Moskve. V roku 1972 tam začal navštevovať Vysokú školu diplomatickú. Po návrate na Slovensko prevádzkoval a vlastnil niekoľko reštaurácií, strojárne a „podnikal“ s politickými stranami.

Pozornosť Marček so Šimkovičovou vyvolal v roku 2018, keď sa ako poslanci NR SR chystali na proruský Krym, aby sa stretli s ruskými predstaviteľmi a proklamovali tak podporu anexii Krymu, čo vyvolalo diplomatický škandál. Šimkovičová nakoniec na Krym neletela, šiel len Marček, ktorý sa počas spornej cesty stretol aj so šéfom ruského motorkárskeho gangu Noční vlci. Na návšteve s Marčekom bol aj bývalý agent ŠtB a bývalý riaditeľ rozviedky SIS Igor Cibula, ktorý roky učil na Čarnogurského Paneuróskej škole. V 12 člennej delegácii bol aj riaditeľ rádia Sity Rastislav Lehotský (tiež člen Republiky a moderátor jeho mítingov) a cca 10 podnikateľov, ktorí rokovali o spolupráci s Krymom so Sergejom Aksjonovom.

Ako sa začal príbeh TV Slovan

Vznik televízie Slovan ohlásila Šimkovičová pár mesiacov po Marčekovej návšteve Krymu a jeho širšom nadviazaní spolupráce s Ruskom. V pravom zmysle slova to nie je televízia, len veľmi amatérske vysielanie z kancelárie či bytu moderátorov, no s pomerne veľkým zásahom. Šíreniu napomáhajú mnohé dezinformačných stránky čo profily. 

Tak, ako sa Marček angažoval posledné roky v proruských akciách, v antivaxérskom hnutí, propagoval Republiku a ďalšie antisystémové strany, organizoval protivládne protesty a akcie Slovensko-ruskej spoločnosti Jána Čarnogurského, tak všetko to propagovala Šimkovičová v TV Slovan. "Za tri roky našej činnosti v TV Slovan sa zúčastňovali diskusií prevažne ľudia okolo Republiky, okolo Kotlebovcov, Život - Národná strana, Smer, SNS a všetci tí, ktorí neoznačili naše médium za dezinformačnú scénu," pochválil sa v hodnotení vysielania pred voľbami Kotlár. Marčeka pre nezhody z Republiky pred rokom vyhodili, ešte predtým stihol nadviazať spoluprácu so SNS. Na kandidátke SNS sa nakoniec ocitla Šimkovičová a Kotlár, za veľmi výdatnej podpory SNS vo vysielaní.

TV Slovan vytvárala priestor pre známe prokremeľské mená, entivaxérov, uhríkovcov, kotlebovcov, kuffovcov, vystupovali tam: redaktor ruského Sputnika a Zem a Vek Artur Bekmatov (v minulosti člen ÚV KSS, teraz predseda strany Socialisti, ktorú vzal pod krídla pred voľbami Ficov Smer), Ľuboš Blaha, Robert Fico, Andrej Danko, hlavná tvár antivaxérskych protestov Katarína Boková zo Slovenského hnutia obrody, predseda slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský, Miroslav Heredoš, Andrej Janco – proruský orientovaný lekár, antivaxér, kandidoval za krajne pravicovú stranu Národ a spravodlivosť a prispievateľ do Infovojny a Hlavných správ, Zdeněk Kedroutek - prispievateľ do mnohých konšpiračných médií, Marian Kotleba, spevák Daniel Landa, ktorý je v popredí českého antivaxerského hnutia, ale aj Lukáš Machala Tomáš Taraba a ďalší.

Martina Šimkovičová nie je len šíriteľka primitívnych homofóbnych statusov, ale roky pomáhala antisystémovým stranám a šíreniu proruskej propagandy. Jej meno na čele inštitúcie, ktoré má vytvárať tolerantné a zdravé prostredie pre slobodné umenie, strážiť slobodu slova, podporovať kultúru národnostných menšín je najväčším výsmechom roky budovanej demokratickej spoločnosti na Slovensku.