Plus jeden deň prerazil dno: vysielal naživo obhliadku mŕtveho po nehode

Plus jeden deň prerazil dno: vysielal naživo obhliadku mŕtveho po nehode Reprofoto pluska.sk

Úcta k mŕtvym aj ich pozostalým by mala byť pre novinárov alfou a omegou, žiaľ na Slovensku to neplatí. Absolútne bezcitný prístup predviedla redakcia denníka Plus jeden deň.

 

 

Obhliadku mŕtveho tela po nehode sa rozhodla vysielať naživo na Facebooku.


Dnes ráno sa stala na Kysuciach pred tunelom Horelica tragická dopravná nehoda, pri ktorej jeden človek zahynul. Redaktor Plus jeden deň Pavol Konštiak bol pri nehode, priniesol rozhovor s hasičom a všetko, čo videl, natáčal a komentoval. Redakcia to vysielala celé naživo na facebookovej stránke denníka, ktorá má 61 tisíc fanúšikov.

Redaktor prinášal zábery najprv na prekryté telo, a potom aj odkryté, keď ho obzerala lekárka.

„Teraz prišli ďalší policajti. Prišla momentálne súdna lekárka, ktorá prišla pozrieť žiaľ mŕtveho muža z auta, ktorý vlastne tragicky zahynul pri tejto tragickej nehode. Teraz vlastne akurát momentálne sledujete priamo, ako ho pozerá," povedal redaktor, ktorý sa pokúšal divákom muža podľa toho, čo videl, aj písať. Prestal až v momente, keď sa hasiči snažili vlastnými telami pohľad na mŕtveho chrániť a gestami mu ukazovali nech prestane.

Reprofoto pluska.sk

Redakcia to po odvysielaní nechala viac ako hodinu na Facebooku. O pár minút video zavesila aj na svoj web pluska.sk. Na Facebooku redakcia dopísala upozornenie, že zábery môžu byť nevhodné pre deti a slabšie povahy. Na webe bol odkaz na video bez upozornenia. Väčšina čitateľov ostala pobúrená, nielen z amatérskeho komentára samotného redaktora ale hlavne zo samotných záberov.

Takéto zábery nemajú čo v denníku robiť s upozornením, či bez neho. Ide tu o niečo viac - o ľudskú dôstojnosť. Redakcia predviedla bezcitný prístup k obeti nehody, čitateľom a rodine, ktorá sa o smrti blízkeho možno dozvedela z ich webu. Niečo podobné predviedla v minulosti aj JOJ a Markíza.

Napriek desiatkam kritických komentárov redakcia video nechala zverejnené viac ako hodinu, samozrejme malo desiatky zdieľaní a viac ako päť tisíc zobrazení. Až potom ho stiahla, bez ospravedlnenia.