Meta sa vo štvrtok chystá spustiť novú sociálnu sieť Threads

Meta sa vo štvrtok chystá spustiť novú sociálnu sieť Threads Ilustr. foto: Meta

Americká internetová spoločnosť Meta, ktorá vlastní facebook či instagram, sa vo štvrtok chystá spustiť textovú sociálnu sieť Threads, ktorá má konkurovať twitteru. Informoval o tom server denníka Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorého by sa Threads mohol stať silným súperom twittera.

WSJ, ktorý Threads označuje za "klon" twittera, poznamenáva, že Meta má rovnako ako ďalší technologickí giganti skúsenosti s kopírovaním funkcií konkurenčných platforiem. Očakáva sa, že spoločnosť novú aplikáciu postaví na užívateľskej základni instagramu, "čo je strategický manéver, ktorý môže aplikácii pomôcť rýchlo získať popularitu".

Instagram má mesačne cez dve miliardy aktívnych používateľov, twitter podľa odhadu firmy Insider Intelligence okolo 364 miliónov. Pokiaľ by teda novú sieť, ktorej názov sa dá po slovensky preložiť ako "Vlákna", začal používať aspoň zlomok užívateľov instagramu, mohla by sa rýchlo rozrásť.

Odvtedy, čo vlani firmu Twitteru prevzal Elon Musk, dalo mnoho užívateľov rovnomennej siete najavo, že by si priali alternatívu, píše WSJ. Napríklad nemecká vláda v pondelok uviedla, že kvôli zmenám na twitteri zvažuje, že prejde na iné komunikačné kanály.

Server pripomína, že twitter v posledných mesiacoch zápasil s technickými problémami, stratou časti inzerentov aj kritikou, že nedostatočne moderuje obsah. Žiadny zo startupov, či už to je Mastodon, Truth Social alebo Bluesky, sa ale zatiaľ neukázal ako skutočný konkurent twittera, myslí si WSJ.