Pozor na sharenting - bezhlavé zdieľanie fotografií vašich detí (VIDEO)

Pozor na sharenting - bezhlavé zdieľanie fotografií vašich detí (VIDEO) Reprofoto Deutsche Telekom

Mnoho rodičov pravidelne uverejňuje prvé úsmevy, kroky a zážitky svojich detí. No toto bezhlavé „postovanie“ prináša veľké riziká pre dieťa aj rodičov. Spoločnosť Deutsche Telekom vytvorila desivý deepfake spot, ktorý upozorňuje na riziká zneužitia umelej inteligencie (AI) a varuje pred „sharentingom".

Zdieľanie fotografií a videí detí ich môže ohroziť

Sharenting - je trend, hlavne u rodičov, ktorí zdieľajú príliš veľa informácií, fotografií a videí svojich detí v online priestore. Môže to byť obsah z dovoleniek, osláv, školských vystúpení a ďalších osobných okamihov. Rodičia sa chcú takýmto spôsobom podeliť o svoju radosť a hrdosť s priateľmi na sociálnych sieťach. Často pritom môžu ohroziť bezpečnosť svojich detí.

Kampaň #ShareWithCare, iniciatíva spoločnosti Deutsche Telekom, sa snaží zvýšiť povedomie rodičov o rizikách spojených so sharentingom. Nedostatočná opatrnosť pri zdieľaní fotografií a informácií o deťoch môže viesť k vážnym dôsledkom. Okrem rizika zneužitia osobných údajov sa deti môžu stať terčom hackerských útokov, profilovania zo strany dátových brokerov, krádeže identity, ohrozenia súkromia a bezpečnosti či dokonca obeťou pedofila.

 

Deepfake reklama vystríha všetkých rodičov

Telekom preto vytvoril deepfake spot s názvom „Správa od Elly“ (Message from Ella). Na príklade rodiny ilustruje, aké dôsledky môže mať zdieľanie fotografií detí na internete. V spote sa využila najnovšia technológia umelej inteligencie, ktorá ukazuje 9-ročné dievčatko s menom Ella. Toto umelo vytvorené video ukazuje dospelú verziu Elly, ktorá varuje svojich rodičov pred možnými dôsledkami zdieľania fotografií a videí online. Tento deepfake príklad predstavuje virtuálnu verziu dospelého 9-ročného dieťaťa, ktoré konfrontuje rodičov s dôsledkami ich činov.

Opatrnosti nie je nikdy dosť. Vzdelávajme sa

Odborníci odhadujú, že do roku 2030 sa až dve tretiny prípadov krádeže identity budú diať práve formou sharentingu. Telekom preto vyzýva rodičov, aby prejavili opatrnosť pri zverejňovaní fotografií svojich detí v online svete.

„Každý človek má právo sám rozhodovať o svojej digitálnej identite! Štúdie pritom ukazujú, že v prípade priemerného päťročného dieťaťa nahrali tí, ktorým dieťa najviac dôveruje – jeho rodičia, už približne 1500 fotografií bez jeho súhlasu. Tento obsah na internete nie je chránený. Kampaňou #ShareWithCare sa zasadzujeme o starostlivé zaobchádzanie s obrázkami našich najbližších,“ hovorí Christian Loefert, vedúci marketingovej komunikácie spoločnosti Telekom Germany.

Telekom poskytuje aj rôzne nástroje a programy na ochranu súkromia. Iniciatíva Teachtoday sa zameriava na podporu bezpečného a kompetentného používania médií prostredníctvom praktických rád a materiálov pre deti, tínedžerov, rodičov aj odborníkov. Iniciatíva „Deutschland Sicher im Netz" ponúka zase program DiFü (DsiN-Digitalführerschein) na vzdelávanie a certifikáciu v oblasti digitálnej bezpečnosti.