Tajná služba v ČR odhalila agenta, ktorý za tisícky šíril ruskú propagandu

Tajná služba v ČR odhalila agenta, ktorý za tisícky šíril ruskú propagandu Ilustr. reprofoto: BIS

Bezpečnostná informačná služba (BIS) podľa riaditeľa Michala Koudelku odhalila, že jeden z dlhodobých agentov Ruska v Českej republike zaistil za odplatu niekoľko tisíc eur šírenie ruskej propagandy, ktorá sa týkala vojny na Ukrajine. Koudelka to povedal pri dnešnej konferencii o dezinformáciách v Poslaneckej snemovni.

 "Konkrétne išlo o to, že tento vplyvový agent na žiadosť jedného z najvyšších orgánov ruskej štátnej moci zaistil, aby sa vo verejnom priestore šírili naratívy podporujúce zahraničnopolitické záujmy Ruskej federácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine. A na to boli využité aj verejne známe osobnosti, " uviedol.

Snahu o vplyvové pôsobenie Ruska zachytila BIS aj pri prezidentskej kampani tento rok v januári, kedy telegramový kanál ruského štátneho média Sputnik vypustil falošné video s neskorším víťazom volieb Petrom Pavlom. Vo videu tvrdil, že ČR by sa mala zapojiť do vojny na Ukrajine. "K vplyvovej operácii bol využitý aj nepriznaný telegramový kanál ruskej štátnej propagandy v ČR," zmienil Koudelka.

S vplvovými operáciami v prospech Putinovho režimu máme skúsenosť aj na Slovensku. V prípade špionáže pre Rusov figuroval na Slovensku prorektor, bývalý asistent poslanca, redaktor Hlavných správ aj bývalý príslušník SIS.

Odporúčame aj: Denník N zverejnil video, ako Rusi verbujú redaktora z Hlavných správ na spoluprácu pre ruskú rozviedku (VIDEO)

Priamo z Ruska podľa BIS pochádzali aj tvrdenia o údajnom verbovaní stoviek osôb medzi členmi žoldnierskej Wagnerovej skupiny vlani na jeseň. "Dezinformácia mala za cieľ využiť nastolený naratív pre potreby internej ruskej propagandy a sekundárne smerovala k podkopaniu presvedčenia obyvateľov ČR o jednotnej podpore Ukrajiny a možno aj k zahlteniu štátnych inštitúcií a bezpečnostných zložiek," doplnil.

Ešte pred vojnou na Ukrajine zachytila BIS aktivity ruského vplyvového agenta, proruského aktivistu, ktorý na akcentovanie ruskej propagandy v ČR používal vybraných novinárov. "Popri reportážach z ČR financoval aj niekoľko zahraničných výjazdov a od novinároch chcel vytvárať materiály pre potrebu ruskej strany," dodal Koudelka.

BIS zaznamenala aj priamu snahu ruských entít o nadviazanie vzťahov s jedným z organizátorov protivládnych demonštrácií na jeseň 2022, uviedol Koudelka. Dezinformačné prostredie v ČR však podľa Koudelku funguje primárne spontánne, nie je centrálne riadené, naratívy prospešnými Rusku sa väčšinou len inšpiruje.