Slovenská sporiteľňa zaregistrovala zvýšenie online podvodov až o 530%. Aké sú rozšírené a ako sa môžte chrániť?

Slovenská sporiteľňa zaregistrovala zvýšenie online podvodov až o 530%. Aké sú rozšírené a ako sa môžte chrániť? Ilustr. reprofoto: BIS

Metódy podvodníkov sú sofistikované, Sú veľmi zdatní v technológiách ale aj psychológiI a bohato využívajú umelú inteligenciu. Naletieť a prísť o peniaze tak môže ktokoľvek z nás. Štatistiky potvrdzujú, že ideálna obeť neexistuje.

„Mám viacero známych, ktorí zarobili na investovaní do krypta. Facebook mi už dlhšie ponúkal stránky, ktoré hovorili o veľmi dobrom zhodnotení. Presvedčilo ma aj to, že na investície dozerá bitcoinová polícia Blackchain z Londýna...,“ začína svoje rozprávanie Alexandra z Modry.

„Mal som naozaj rušný pracovný deň, keď mi zavolal môj bankár. Upozornil ma, že mi z účtu odchádzajú peniaze na zahraničné účty,“ opisuje ako prišiel o peniaze Peter z Bratislavy.

Tieto príbehy nie sú ilustračné. „Ide o reálnych klientov, ktorí nám zavolali, pretože prišli o všetky svoje peniaze,“ vysvetľuje Ján Adamovský, šéf bezpečnosti Slovenskej sporiteľne.

Počet podvodov extrémne narástol. V porovnaní s rokom 2021 počet nahlásených podvodov v roku 2023 sa zvýšil až o 530 percent. A to tento rok ešte neskončil. „Štatisticky to vychádza, že každý druhý klient sa stretol s podvodníkom. Ak podvodu naletí, v priemere príde o 2700 eur. Najvyššia suma presahovala 65-tisíc eur,“ upozorňuje Adamovský.

Dnes sa bankoví klienti najčastejšie stretávajú s tromi druhmi podvodov: falošnými bankármi, podvodmi na bazároch a investičnými podvodmi.





 

Obeťou môže byť ktokoľvek

„S väčšou pravdepodobnosťou sa stanete obeťou online podvodu ako akéhokoľvek iného trestného činu,“ vysvetľuje Zuzana Juráneková, odborná poradkyňa z Ipčka. ktorá má tiež vlastnú skúsenosť. „Stalo sa to aj mne. Odovzdala som údaje k svojej karte a až následne som si uvedomila, že ide o podvodný e-shop,“ vykresľuje Zuzana Juráneková, ako sa sama stala obeťou podvodníkov.

Upozorňuje, že online podvody majú oveľa väčšie dopady, ako len finančné. „Ľudia prežívajú stres, stratu dôvery, pocit vlastného zlyhania, hanbu aj vinu, čo sa prejavuje na duševnom zdraví,“ poukazuje na problém odborníčka. Na banky sa totiž podvedení klienti obracajú s vierou, že sa im podarí získať naspäť peniaze. Na IPčko kvôli psychickým ťažkostiam.

Metódy podvodníkov sú naozaj sofistikované a sú veľmi zdatní v technológiách. „Podvodníci využívajú napríklad manipulatívne techniky na zvýšenie viditeľnosti a dôveryhodnosti prostredníctvom falošných recenzií . To im umožňuje nalákať nič netušiacich ľudí e na škodlivé webstránky alebo propagovať podvodné produkty či služby,“ vysvetľuje Juráneková.

Podvodníci sú zdatní aj v emocionálnych manipuláciach

Emócie sú dôležitým motorom správania. Vytvárajú u ľudí silný stav strachu, naliehavosti alebo dôvery . To vytvára „horúci stav“, ktorý znižuje schopnosť myslieť pokojne a racionálne.

Najčastejšie podvody a riešenie

Väčšina z obetí v prvom rade kontaktuje banku a políciu. Tí, ktorí sa nedokážu sami vyrovnať s psychickými následkami sa obracajú aj na odborníkov. „Z pohľadu online podvodov sa najčastejšie stretávame u dospelých ľudí s romantickým podvodníkmi (4,2%), phisingom (2,2%), smishingom (1,9%) a camfectingom (1,1%),“ hovorí Zuzana Juráneková.


Jednou z možností, ako sa chrániť proti strate peňazí pri podvode je poistenie zneužitia platieb. Slovenská sporiteľňa ho prináša klientom spolu s poisťovňou Cardif od 20. novembra.

„Našich klientov vie tento typ poistenia ochrániť pri typických a zároveň najčastejších dôvodoch zneužitia, ktoré sa objavujú na Slovensku. Známe zneužitie elektronického alebo mobilného bankovníctva, platobnej karty, nedodaný tovar z online nákupov, dokonca chráni pred podvodmi pri nákupoch z bazáru ako napríklad Vinted alebo Bazoš a podobne,“ vysvetľuje Klaudia Drábiková, šéfka klientskych potrieb v Slovenskej sporiteľni. Poistenie si klient jednoducho aktivuje v aplikácii George, s platnosťou okamžite a za výhodný mesačný poplatok 1,49 eura. Výška krytia, respektíve vyplatená suma, sa pohybuje od 200 do 3000 eur, v závislosti od typu podvodu, ktorý klient nahlási.