Google začal mazať neaktívne účty

Google začal mazať neaktívne účty

Internetová spoločnosť Google začala kvôli bezpečnosti rušiť neaktívne používateľské účty, teda tie, ku ktorým sa nikto najmenej dva roky nepripojil.

Plánované mazanie sa týka iba osobných účtov a nedotkne sa účtov s aktívnym YouTube kanálom, s existujúcim peňažným kreditom alebo vlastníkov aplikácie v obchode GooglePlay. Užívatelia s neaktívnymi účtami dostanú pred samotným zmazaním upozornenia na e-mail aj na záložnú e-mailovú adresu pre obnovenie. Vyplýva to z informácií, ktoré Google poskytol ČTK.

Google bude mazať obsah v Gmaile, Dokumentoch, Disku, Meete, Kalendári a Fotkách Google.

"Naša interná analýza ukazuje, že pri opustených účtoch je najmenej desaťnásobne menšia pravdepodobnosť, že majú nastavené dvojfázové overenie, ako pri účtoch aktívnych. To znamená, že tieto účty sú často zraniteľné, a akonáhle je účet kompromitovaný, môže byť zneužitý na čokoľvek od krádeže identity až po šírenie nežiaduceho alebo dokonca škodlivého obsahu, ako je spam,“ uviedla viceprezidentka Google Ruth Kricheli.

Mazaniu predchádzalo niekoľko oznámení majiteľom účtov. Za neaktívny účet je považovaný taký, u ktorého nikto dva roky neotvoril e-mailovú schránku, neprečítal si e-maily alebo nepoužil Google Drive. Prípadne z prihláseného účtu nebolo vyhľadávanie cez Google, zdieľanie fotografie, stiahnutie aplikácie či prihlásenie k aplikácii tretej strany.

Akcia Googlu môže zvýšiť mieru vrátenia e-mailov poštovým serverom príjemcu v marketingových kampaniach. "Táto akcia patrí medzi tzv. hard bounce a označuje e-maily, ktoré boli vrátené odosielateľovi z trvalého dôvodu. Nevyradenie týchto adries potom má ďalší zásadný negatívny dopad na reputáciu odosielateľa a tým aj na doručiteľnosť rozosielky v budúcnosti," upozornil zakladateľ mailingovej spoločnosti Mailkit Jakub Olexa.