Rozhovor Šutaj Eštoka s extrémistom Bombicom bude mať dohru pred mimoriadnym výborom

Rozhovor Šutaj Eštoka s extrémistom Bombicom bude mať dohru pred mimoriadnym výborom

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) spolu s predstaviteľmi opozičných strán zvoláva mimoriadne rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Dôvodom je predvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka pre jeho mediálne vystúpenie u trestne stíhaného extrémistu a neonacistu Daniela Bombica, na ktorého sú vydané tri medzinárodné zatykače.

„Správanie ministra vnútra Šutaja Eštoka je absolútne neprijateľné. Vystupovanie ministra vnútra v relácii s trestne stíhaným človekom, ktorého Slovenská republika žiada vydať pred spravodlivý súd, je popretím dôvery v OČTK. Navyše, tento človek zverejnil mená radových policajtov a ich súkromnú adresu, čím ohrozil ich bezpečnosť. Miesto toho, aby sa Šutaj Eštok voči takémuto konaniu ohradil, spolu s ním konšpiroval a zabával sa na zrušení ÚŠP. Aj z toho dôvodu zvolávame mimoriadny brannobezpečnostný výbor. Očakávame, že Šutaj Eštok naberie odvahu a príde,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa.

Na vystúpenie Bombica upozornil na sociálnej sieti poslanec Jaroslav Spišiak z Progresívneho Slovenska.

„Minister vnútra má stáť na strane polície a spravodlivosti. Nie na strane zločincov. Matúš Šutaj Eštok sa týmto vystúpením postavil na stranu trestne stíhaného človeka. Navyše, svojimi vyjadreniami znevažoval prokurátorov, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu na Slovensku. Matúš Šutaj Eštok takto prekonal ešte aj svojich predchodcov zo Smeru. V prípade, že mimoriadny brannobezpečnostný výbor nebude pre neprítomnosť koaličných poslancov uznášaniaschopný, zvážime ďalšie kroky,“ doplnil predseda SaS Branislav Gröhling.