Vdova sa súdi s Twitterom, že umožnil šíriť odkazy IS

Vdova sa súdi s Twitterom, že umožnil šíriť odkazy IS Reprofoto youtube

Vdova po Američanovi zabitom pri útoku v Jordánsku podala žalobu na Twitter.

 

 

Sociálna sieť podľa nej nechala samozvané hnutie Islamský štát (IS) vedome využívať svoje služby na šírenie propagandy, získavanie peňazí a na lákanie nových členov. Twitter označil žalobu za nedôvodnú, napísala agentúra Reuters.
"Bez Twittera by nebol možný tak prudký rozvoj ISIS na najobávanejšiu teroristickú skupinu na svete počas posledných niekoľkých rokov," píše sa podľa agentúry v žalobe podanej na kalifornskom súde. ISIS je jednou zo skratiek používaných pre Islamský štát.

Manžel Tamary Fieldsovej Lloyd zahynul pri novembrovom útoku vo výcvikovom stredisku pri jordánskeho Ammáne. Vdova tvrdí, že Twitter až donedávna poskytoval IS "ničím neobmedzovanú" možnosť mať na sieti oficiálne účty. Spoločnosť podľa Američanky porušila federálny zákon proti terorizmu. Podľa jej advokáta by mohlo ísť o vôbec prvý prípad, v ktorom je nejaký prevádzkovateľ sociálnych médií obviňovaný z porušenia tohto zákona.

Jordánsky policajt 9. novembra pri útoku vo výcvikovom stredisku pri Ammáne zabil troch zahraničných inštruktorov, z ktorých dvaja boli z USA. Twitter vyjadril poľutovanie nad "príšernou stratou". Rovnako ale uviedol, že žaloba je neopodstatnená.

IS, ktorý ovláda veľkú časť územia v Sýrii a v Iraku, pravidelne využíva internet na šírenie svojich oznámení. Podľa odhadov analytického strediska The Brookings Institution prevádzkovali sympatizanti IS medzi septembrom a decembrom 2014 najmenej 46.000 Twitterových účtov.

Žaloba by podľa agentúry Reuters mohla zvýšiť tlak na Twitter alebo najväčšiu sociálnu sieť Facebook, aby oznámenia spájané s teroristickými skupinami odstraňovali.