V Prahe je dnes koncert k 50-tému výročiu Star Treku

 V Prahe je dnes koncert k 50-tému výročiu Star Treku Foto: filharmonie.cz/M. Trasak

V pražském Rudolfinu se dnes koná koncert k 50. výročí kulturního a společenského fenoménu Star Trek. Koncert doprovázený audiovizuální show bude součástí festivalu Film Music Prague. Program nabídne ukázky z nejslavnějších startrekových filmů Khanův hněv, Cesta domů, První kontakt nebo skladby z televizních seriálů Nová generace a Voyager.

"Podařilo se nám zajistit evropskou koncertní premiéru hudby z nejnovějšího filmu Star Trek: Do neznáma, pro který složil soundtrack oscarový skladatel Michael Giacchino, s nímž dlouhodobě spolupracujeme," uvedl ředitel festivalu Film Music Prague Nikola Bojčev.

V Rudolfinu vystoupí osmdesátičlenný symfonický orchestr Filmová filharmonie. Povede ji japonský dirigent Čuhei Iwasaki. Sólistkou koncertu bude britská sopranistka Christina Johnstonová.

Star Trek se poprvé objevil na televizních obrazovkách v září 1966. Autorem seriálu byl americký producent a scénárista Gene Roddenberry. Seriál o posádce hvězdné lodi Enterprise bořil tehdejší předsudky, když do jedné z hlavních rolí obsadil Nichelle Nicholsovou, herečku černé pleti. Star Trek také inspiroval vědce a vývojáře pro celou řadu technologických výstřelků - například vyklápěcí mobilní telefon vznikl podle startrekového komunikátoru. Od roku 1966 má Star Trek na kontě 13 celovečerních filmů a šest seriálů. Na hudbě se podíleli slavní oscaroví skladatelé Jerry Goldsmith, James Horner, Michael Giacchino a řada dalších. Sedmý seriál s názvem Star Trek: Discovery bude mít premiéru v lednu příštího roku.

Záhy po odvysílání prvních dílů televizního seriálu začaly příběhy vycházet knižně. Tituly jsou řazeny do několika sérií a svými příběhy navazují na televizní seriály. Do českých kin byl zatím poslední film Star Trek s podtitulem Do neznáma uveden letos 18. srpna.